Mensenrechtenstrijders opgepakt en ontvoerd in Zimbabwe

In Zimbabwe zijn de voorbije dagen verschillende mensenrechtenstrijders opgepakt of verdwenen in Zimbabwe. Jestina Mukoko, de directeur van Zimbabwe Peace Project (ZPP), is vanmorgen van haar huis in Norton ontvoerd door een groep van 15 mannen in burger.
De mensenrechtengroepering Zimbabwe Peace Project speelde een cruciale rol in het aankaarten en documenteren van politiek gemotiveerd geweld voorafgaand aan de verkiezingen in maart 2008 en juni 2008.
‘Deze ontvoering is heel zorgwekkend. Een vooraanstaande lid van de oppositiepartij Movement for Democratic Change werd na een gelijksoortige ontvoering dood teruggevonden. We hopen dat de EU en Afrikaanse ambassades in Zimbabwe een duidelijk geluid aan Zanu-PF (de partij van president Mugabe) geven dat dit totaal onacceptabel is’, zegt Pascal Richard, coördinator van ZimbabweWatch.

Deze ontvoering en arrestaties, zoals ook de huidige cholera-uitbraak, zijn de zichtbare symptomen van de corruptie en het falen van deze regering.
Vakbondsleden opgepakt


Ook Wellington Chibibe, de secrataris-generaal van de ZCTU (de nationale vakbondskoepel in Zimbabwe) en 50 andere vooraanstaande vakbondsleden, zijn vandaag (woensdag) opgepakt.
‘Mugabe blijft door geweld aan de macht. Deze ontvoering en arrestaties, zoals ook de huidige cholera-uitbraak, zijn de zichtbare symptomen van de corruptie en het falen van deze regering’, zegt Richard. Zimbabwe heeft donderdag de noodtoestand afgekondigd vanwege de de cholera-epidemie.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3153   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift