Mercosur-handel stuikt in elkaar

De handel tussen de landen van Latijns-Amerika en de Cariben is in 2002 met 13 procent teruggevallen. De lidstaten van de Mercosur, het sterkste handelsblok in de regio, zagen hun onderlinge invoer en uitvoer zelfs met 38 procent achteruitgaan. Dat blijkt uit een rapport van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Cariben (Cepal) dat donderdag werd gepubliceerd. De Cepal hoopt dit jaar wel op een relance, vooral als gevolg van het verwachte herstel in de Mercosur-lidstaten Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay.



Volgens de Cepal-studie, ‘Panorama de la Inserción Internacional de América Latina y el Caribe 2001-2002’ (Overzicht van de internationale integratie van Latijns-Amerika en de Cariben), is het totaal van de Latijns-Amerikaanse export in 2001 met vier procent teruggelopen, om in 2002 weer met 0,6 tot 0,8 procent te groeien. De belangrijkste oorzaak voor die slechte prestatie was de wereldwijde groeivertraging; voor bijkomende problemen zorgden economische moeilijkheden op het thuisfront, de dalende prijzen voor grondstoffen en industriegoederen waarin de regio sterk staat en vooral ook de dramatische evolutie van de interregionale handel.

De Latijns-Amerikaanse uitvoer naar de traditionele markten in Noord-Amerika, Europa en Japan nam in 2002 af, maar de handelsrelaties met de Aziatische ontwikkelingslanden gingen erop vooruit. Bij de import stelden de landen in Latijns-Amerika de tering naar de nering - goed voor de handelsbalans, maar slecht voor de economische activiteit.

De spectaculaire achteruitgang van de handel binnen de Mercosur is vooral te wijten aan de crisis in Argentinië - de Argentijnse import daalde in 2001 met 20 procent en in 2002 zelfs met 57 procent - en de gevolgen daarvan in Uruguay en Paraguay. Brazilië verslechterde de statistieken nog door zijn invoer in 2002 met 14 procent terug te schroeven.

De interne handel binnen de Andesgemeenschap (Bolivia, Colombia, Ecuador, Peru en Venezuela) bleef op peil door een stijging van de Ecuadoraanse export, die de aftakeling van de Venezolaanse economie compenseerde. Maar de problemen in Venezuela zijn nog niet opgelost, terwijl Ecuador volgens de Cepal dit jaar slechter zal presteren.

De Centraal-Amerikaanse Gemeenschappelijke Markt en de Caribische Gemeenschap zagen hun interne handel ook verslechteren, een gevolg van de internationale groeivertraging en de crisis in het toerisme na de aanslagen van 11 september 2001.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.