Met een hoofddoek op de tatami

De Iraanse taekwondokampster Fatemah Barzanooni zal in Peking met een hoofddoek op de tatami verschijnen. Het Olympisch Comité heeft besloten ‘geval per geval’ te oordelen of een hoofddoek ingaat tegen het verbod op “politieke, religieuze of raciale propaganda” uit artikel 51 van het Olympisch charter. In het Olympisch bad zullen intussen waarschijnlijk enkele zwemsters in ‘burqini’ aantreden.
Volgens het in Lausanne gevestigde Internationaal Olympisch Comité is de hoofddoek van de Iraanse geen geval van religieuze propaganda. “We hebben besloten dat de motivaties van de atlete niets met propaganda te maken hebben”, verklaarde IOC-woordvoerster Emmanuelle Moreau in de Zwitserse krant Le Temps. “We willen er vooral voor zorgen dat iedereen die ervoor in aanmerking komt, aan de Spelen kan deelnemen.”
Barzanooni heeft duidelijk laten verstaan dat ze niet naar Peking komt als ze haar hoofddoek niet mag dragen. Moreau: “We krijgen al genoeg verwijten over vrouwen die wegblijven en we doen ons best om evenveel mannen als vrouwen naar de spelen te halen. In Peking zijn vrouwen goed voor 45,4 procent van de deelnemers.”
Van de 205 delegaties die naar Peking trekken, bestaan er slechts 9 exclusief uit mannen. Zes van die herenclubjes komen uit moslimlanden (Brunei, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Jemen), drie uit dwergstaatjes als Liechtenstein, de Nederlandse Antillen en - je zou het niet denken - de Maagdeneilanden.

Universele waarden


Anne Sugier van Atlanta+, een organisatie die zich inzet voor een grotere vrouwelijke participatie aan de Spelen, is niettemin furieus over de beslissing. “De echte vraag is: geloven we in universele waarden of niet ? Indertijd kregen de atletes Nawal el-Motawakel en Hassibe Boulmerka doodsbedreigingen omdat ze in short liepen. Als men de hoofddoek toelaat dan hebben de vrouwen geen keuze meer: ze zullen hem moeten dragen.”
Sugier vindt ook dat het IOC een dubbele standaard hanteert omdat een voorstel van Franse atleten om een badge te dragen met “Voor een betere wereld” werd afgeketst. Het voorstel werd gelanceerd ten tijde van de onrust in Tibet in het voorjaar. De impliciete boodschap op de badge is dus eigenlijk “Voor een beter China”.
Het IOC liet verstaan dat het geen groen licht zou geven voor de badge, gegeven de context van spanningen tussen Tibet en China. Het Franse Olympisch comité besloot daarop het initiatief van haar atleten niet te steunen en de badge werd afgevoerd. “Het Olympisch charter legt neutraliteit op”, zegt Sugier. “Je kan die niet inroepen voor de Franse badge en negeren voor de hoofddoek.”

Burqini


Het IOC verwacht nog meer aanvragen van vrouwen die met een sluier willen aantreden en heeft gezegd “geval per geval” te zullen oordelen. Dat is goed nieuws voor de Australische Aheda Zanetti, een 38-jarige van Libanese origine die naar Australië verhuisde en daar een bedrijfje uit de grond stampte dat islamconforme sport- en zwemkledij voor vrouwen produceert.
Haar “burqini”, een tweedelig zwempak dat alleen handen, voeten en gelaat onbedekt laat, bestaat in verschillende versies: van een strakke “active fit” tot een ruime “modest fit” met een bovendeel dat tot aan de knieën reikt. De burqini is een waar verkoopssucces, ook bij vrouwen die zich willen beschermen tegen de zon, kwallenbeten of die hun lichaam liever niet tonen. Olympische delegaties uit verschillende islamitische landen hebben al interesse getoond voor het product.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.