Methaangas kan klimaatverandering enorm versnellen

Een nieuwe studie in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature waarschuwt dat de klimaatverandering mogelijk veel sneller en ernstiger zou kunnen zijn dan tot nu toe werd gedacht. Een kettingreactie waarbij methaan vrijkomt, zou er voor zorgen dat in minder dan honderd jaar alle ijs op aarde verdwijnt.
Methaan is als broeikasgas 25 maal krachtiger dan het veel bekendere CO2. Het gas is in gigantische hoeveelheden opgeslagen in ijs, op de bodem van oceanen en in de permafrost. En daar ligt precies het probleem: als de aarde opwarmt, dan kan de hoge temperatuur ervoor zorgen dat een deel van dat methaan vrijkomt in de atmosfeer.

Kettingreactie


De auteurs van de studie hoeven daarover niet te speculeren: het is allemaal al eens gebeurd, zo’n 635 miljoen jaar geleden. Toen zorgde het sneeuwbaleffect ervoor dat een ijstijd in een mum van tijd oversloeg in een periode van tropische temperaturen. In de periode die de studie onderzocht, 635 miljoen jaar geleden, zorgde een lichte opwarming ervoor dat de combinatie van ijs en methaan, methaan-clathraat genoemd, instabiel werd en methaangas begon af te geven in de atmosfeer. Aanvankelijk gebeurde dat geleidelijk, maar het krachtige broeikasgas zorgde ervoor dat de temperatuur verder steeg, dat er nog meer ijs smolt, en er dus nog meer methaan vrijkwam.
Martin Kennedy, professor aan de University of California, Riverside en hoofdauteur van de studie, waarschuwt dat het opnieuw kan gebeuren, en niet over miljoenen jaren, maar mogelijk in minder dan honderd jaar. “Dit zijn erg zorgwekkende gegevens,” schrijft hij. “Het methaanreservoir openbreken kan de aarde mogelijk tientallen graden warmer maken, en dat proces kan erg snel verlopen.”
De professor maakt zich ernstig zorgen dat de huidige opwarming van de aarde, die het gevolg is van de menselijke uitstoot van broeikasgassen, erg goed lijkt op de periode 635 miljoen jaar geleden. Als de CO2-uistoot de aarde voldoende opwarmt, zou een nieuwe kettingreactie met methaan in gang gezet kunnen worden. Dat proces verloopt niet over duizenden jaren, maar zou in minder dan honderd jaar tijd alle ijs op aarde kunnen doen verdwijnen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.