Mexicaans kunstenaar maakt orkest van oude wapens

In Ciudad Juárez, de moordhoofdstad van de wereld, heeft een kunstenaar 6.700 in beslag genomen wapens omgesmeed tot muziekinstrumenten.

De kunstenaar, Pedro Reyes, kreeg de revolvers, pistolen, geweren en mitrailleurs van de Mexicaanse politie. In samenwerking met zes muzikanten slaagde hij erin om ze om te smeden tot blazers, slagwerk en zelfs strijkers. Hij doopte het project “imagine”.

“Het was een uitdaging, maar ze zijn erin geslaagd om er geluid uit te halen”, schrijft Reyes op zijn website. “Het is moeilijk te beschrijven, maar de transformatie is niet enkel fysiek. Het is belangrijk om erbij stil te staan dat deze wapens vele levens hebben geëist, en de muziek was bijna exorcisme dat de demonen uit de wapens verdreef, en tegelijk een requiem voor de doden.”

Spades

Het is niet de eerste keer dat Reyes aan de slag gaat met in beslag genomen wapens. In het meer zuidelijk gelegen Mexicaanse stad Culiacán smolt hij 1.527 wapens om er evenveel spades van te maken waarmee nog eens 1.527 bomen geplant werden.

Het “orkest” van Reyes reist nu de wereld rond, en is momenteel te bezichtigen in de Istanboel Desigen Biennale.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift