"Mexicaans prijsplafond haalt niets uit tegen stijgende voedselprijzen"

Deskundigen hebben veel kritiek op de beslissing van de Mexicaanse overheid om de prijzen van 150 voedingsmiddelen te bevriezen. De maatregel zou weinig effect hebben in de strijd tegen de hoge voedselprijzen en bovendien ongezonde eetgewoonten in de hand werken.
Woensdag (18 juni) kwam de Mexicaanse regering tot een akoord met de voedingsindustrie om de prijs van 150 voedingsmiddelen tot het einde van dit jaar te bevriezen. Het akkoord is volgens de Mexicaanse president Felipe Calderón een “enorme bijdrage” aan het verlichten van de gevolgen van de wereldwijde voedselcrisis.
Maatschappelijke organisaties en academici zijn echter teleurgesteld door de maatregelen. De producten waarvan sprake is, zijn allemaal verwerkte voedingsmiddelen die nauwelijks voorkomen in het Mexicaanse dieet. De lijst wordt aangevoerd door een aantal producten in blik en pot met veel zout of suiker: mayonnaise, marmelade, instant thee, poedersoep en vruchtensappen. Het enige product op de lijst waar veel vraag naar is, is keukenolie, maar de prijs daarvan is amper tot augustus gegarandeerd.

Zwaarlijvigheid


Volgens Alejandro Calvillo van de consumentenvereniging Poder del Consumidor is de maatregel dan ook niet ernstig. Zwaarlijvigheid is een groeiend probleem in Mexico omdat er steeds meer voedsel uit blik gegeten worden, en de nieuwe maatregel zal die trend alleen maar aanwakkeren, aldus Calvillo.
Hij geeft toe dat prijscontrole nodig is om de effecten van de voedselcrisis te matigen, maar hij vindt dat het beleid zich zou moeten richten op basisgoederen en met name op gezonde producten. Eén op de vier kinderen en zeven op tien volwassenen in Mexico lijden aan overgewicht. Daarmee is Mexico het meest obese land ter wereld na de Verenigde Staten

Nauwelijks effect


Ook Isaac Katz, econoom aan het Autonome Technologische Instituut van Mexico, maakt brandhout van de maatregel. Die is volgens hem misleidend en zal nauwelijks impact hebben. Katz vindt de lijst met producten “belachelijk”, met zeventien soorten ingeblikte chilipepers, 33 soorten vruchtensap en vijftien soorten thee. Ook de vier soorten tonijn en sardienen zijn geen belangrijk onderdeel van het lokale dieet, zegt hij.
In Mexico worden vooral maïstortilla’s, tomaten, eieren, frisdranken, melk, bonen en aardappelen gegeten. De prijsafspraken zullen de situatie in Mexico dan ook nauwelijks veranderen volgens Katz.
De stijging van de voedselprijzen bedroeg 8,8 procent in mei, het hoogste niveau in jaren. De algemene inflatie in Mexico bedroeg daarentegen amper 4,9 procent, het laagste cijfer in Latijns-Amerika.
De Mexicaanse regering had eerder al maatregelen genomen door de invoerheffingen op graan af te schaffen en de landbouwinfrastructuur in het land te verbeteren.
 
De stijgende prijzen treffen vooral de veertien miljoen Mexicanen die in extreme armoede leven en moeten rondkomen met anderhalve dollar per dag op het platteland en met iets meer dan twee dollar in de stad. In Mexico leven nog eens dertig miljoen mensen onder de armoedegrens van 3,60 dollar per dag op het platteland en 5,5 dollar in de stad.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift