Mexicaans protest na definitieve overwinning Enrique Peña Nieto

Enrique Peña Nieto (PRI) mag zich de definitieve winnaar van de omstreden presidentsverkiezingen in Mexico noemen. Dat blijkt uit de hertelling van de helft van de stemmen. Niet alle Mexicanen gaan daarmee akkoord. Zij gaan de straat op en vragen de internationale gemeenschap om de nieuwe president niet te erkennen.

  • CC Stéphanie Borgers Mexicaanse gemeenschap betoogt in Brussel. CC Stéphanie Borgers
  • CC Stéphanie Borgers Mexicaanse gemeenschap betoogt in Brussel. CC Stéphanie Borgers
  • CC Stéphanie Borgers Mexicaanse gemeenschap betoogt in Brussel. CC Stéphanie Borgers
  • CC Stéphanie Borgers Mexicaanse gemeenschap betoogt in Brussel. CC Stéphanie Borgers

Op 1 juli mocht Enrique Peña Nieto (PRI) zich de winnaar noemen van de presidentiële verkiezingen in Mexico. Maar vermoedens van fraude tijdens het stemproces veroorzaakten veel protest. Daniel Avila, een vertegenwoordiger van de studentenbeweging #YoSoy132, getuigde aan CNN en Español dat ze al meer dan 1100 klachten binnenkregen van stemomkoperij, volgepropte stembussen en intimidatie.

Ook de linkse tegenstander Andrés Manuel López Obrador (PRD) ontkende de legitimiteit van de uitslag en eiste een hertelling. Hij deed hetzelfde in 2006 toen hij met 0,56 procent de presidentsverkiezingen verloor van voormalig president Felipe Calderón(PAN).

Twijfelachtige reputatie

De Institutioneel Revolutionaire Partij (PRI), is 71 jaar aan de macht geweest tot het jaar 2000. De partij heeft een beruchte reputatie van corruptie en harde autoriteit. De overwinning van Peña Nieto lokt dan ook veel protest uit bij de bevolking. De drugsoorlog die de voormalige rechtse president Felipe Calderón (PAN) voerde, heeft tijdens zijn zesjarig mandaat niet minder dan 60.000 levens gekost. De Mexicanen lijden onder de constante onveiligheid in hun land en pleiten voor verandering. Toch valt het te betwijfelen of Enrique Peña Nieto het anders zal aanpakken dan zijn voorganger.

De nieuwe president begint zijn mandaat niet met een schone lei. Zijn twijfelachtige reputatie heeft hij te danken aan de dramatische gevolgen van betogingen in Texcoco en San Salvador Atenco in 2006, tijdens zijn gouverneurschap van de deelstaat Mexico. De gewelddadige tussenkomst van de politie kostte aan twee mensen het leven. Volgens ngo’s werden meer dan 200 activisten gearresteerd en waren er minstens 26 gevallen van seksueel misbruik.

Protest

De stemuitslag kon rekenen op luid protest. Ook in Brussel werd vrijdag 5 juli tegenover de Europese Commissie een betoging gehouden door de Mexicaanse gemeenschap om hun ongenoegen te uiten over het verloop van de verkiezingen. ‘We willen een oproep doen aan de internationale gemeenschap om Peña Nieto niet te erkennen als legitiem verkozen president. En voor de landen die hun steun al hebben betuigd, vragen we die terug te trekken. Mexico verdient het niet een president te hebben die vanaf de verkiezingen fraude pleegt en de wensen van het Mexicaanse volk niet respecteert’, benadrukt een Mexicaanse activiste.

Na de betoging overhandigden ze een brief aan Catherine Ashton, de Hoge vertegenwoordigster voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de EU. Ze veroordelen haar voorbarige felicitaties aan het adres van de nieuwe president. Er waren immers al aanwijzingen van fraude en het Federaal Steminstituut was nog steeds in beraad over de definitieve uitslag. ‘Een applaus voor de machtsovername van Peña Nieto is hier niet op zijn plaats. De Mexicanen hunkeren naar democratie, veiligheid, en hervormingen op economisch, ecologisch en sociaal vlak. Met de erkenning van Enrique Peña Nieto, ondersteunt de EU een antidemocratisch regime’, klinkt het in de brief.

Hertelling verandert niets

Ondertussen heeft het Federaal Steminstituut de helft van de stemmen herteld, maar de uitslag bleef onveranderd. Peña Nieto steekt met 38,2 procent moeiteloos zijn tegenkandidaten voorbij. Andrés Manuel López Obrador (PRD) blijft op de tweede plaats steken met 31,59 procent en Josefina Vázquez Mota (PAN) blijft derde met 25,41 procent. Obrador dreigt ermee naar het gerecht te stappen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Na een master Journalistiek trekt Stéphanie Borgers Latijns-Amerika door. Haar doel: op een zo humaan mogelijke manier de bevolking en de geest van het continent beter leren begrijpen.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.