Mexicaans verzet tegen groen licht voor transgene soja

In Mexico proberen imkers via de rechtbank alsnog de commerciële teelt van transgene soja te verhinderen.

De Mexicaanse regering heeft het licht op groen gezet voor de commerciële teelt van genetisch gemodificeerde soja. Het gaat om een oppervlakte van 253.000 hectare, verspreid over zeven deelstaten.

De plannen zijn zeer omstreden. Niet-gouvernementele organisaties en imkers van de zuidelijke deelstaten Yucatán en Chiapas proberen de regeringsbeslissing via de rechtbank alsnog ongedaan te maken.

Ze hebben het over “ernstige risico’s voor milieu, economie en gezondheid”. “We vragen dat men deze delen van het land vrij van transgene gewassen verklaart en hun teelt definitief verbiedt”, zegt Albert Chan van de Regionale Inheemse Volksraad van Xpujil.

De toestemming die de regering in mei heeft gegeven voor transgene soja, is voor de Amerikaanse multinational Monsanto bestemd. Monsanto experimenteert al sinds 2005 met transgene soja in Yucatán. Eerder kreeg ook de commerciële teelt van transgeen katoen al groen licht in Mexico.

Export naar EU

Volgens milieuactivisten en wetenschappers vormen de genetisch gemodificeerde gewassen (ggo) een bedreiging voor de honingproductie.

In Yucatán zijn meer dan zeventienduizend honingproducenten actief, vooral kleine boeren. Die honing is vooral voor de export en levert jaarlijks meer dan 20 miljoen euro op, zegt de plaatselijke producentenvereniging.

Mexico is de derde grootste uitvoerder van honing ter wereld, de meeste honing gaat naar de Europese Unie. Yucatán is goed voor 40 procent van de Mexicaanse honingproductie.

De honingproducenten vrezen dat de Europese markten de deuren voor hen zullen sluiten. Vorig jaar bepaalde het Europese Hof van Justitie dat honing die met ggo-pollen besmet is, op het label moet vermelden dat er ggo-ingrediënten in zitten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.