Mexicaanse activisten mobiliseren tegen ACTA

Mexicaanse voorstanders van internetvrijheid keren zich tegen het besluit van hun regering om in te stemmen met het handelsverdrag tegen namaak en internetpiraterij (ACTA).

Vorige week maakte de vertrekkende regering van de conservatieve president Felipe Calderón onverwacht bekend het verdrag ondertekend te hebben. Eerder deze maand verwierp het Europees Parlement ACTA, uit vrees dat het de internetvrijheid zou aantasten.

De Mexicaanse activisten willen de nieuwe regering van Enrique Peña, die in december aantreedt, en de nieuwe Senaat die in september wordt geïnaugureerd, ertoe bewegen het verdrag niet te ratificeren.

“We willen dat de Senaat tegen ratificatie van ACTA stemt, want dit verdrag is een poging om het internet te controleren”, zegt Irene Levy, voorzitter van het Mexicaanse Telecommunicatie Observatorium, een niet-gouvernementele organisatie.

“We staan er ook op dat artiesten en auteurs gehoord worden in verband met een nationaal initiatief om het intellectueel eigendomsrecht te hervormen. Zij moeten de gelegenheid krijgen hun werk te beschermen”, voegt ze eraan toe.

Internetcensuur

ACTA is bedoeld om een internationaal juridisch raamwerk te creëren tegen namaakartikelen, generieke medicijnen en copyrightschendingen online. Als het van kracht wordt, komt er een nieuw intergouvernementeel orgaan naast de Wereldhandelsorganisatie (WTO), de Wereldorganisatie voor Intellectueel Eigendom en de Verenigde Naties.

Het verdrag houdt ook in dat informatieoverdracht tussen landen gecontroleerd kan worden en legt internetproviders de plicht op informatie te filteren en censureren.

De Mexicaanse Senaat had het verdrag in juni 2011 al verworpen omdat het in strijd zou zijn met de huidige Mexicaanse wetgeving. Ook werd gevreesd voor de internettoegang en verdieping van de digitale kloof.

Nog eerder, in november 2010, had de Federale Commissie voor Telecommunicatie al gewaarschuwd dat ACTA de privacy van gebruikers bedreigt en de digitale ontwikkeling hindert.

Door het verdrag te ondertekenen, dwingt Calderón de nieuwe regering het debat over ACTA te hervatten. Zelfs als het verdrag uiteindelijk niet geratificeerd wordt in Mexico, kunnen delen van de inhoud doorsijpelen naar andere conventies en verdragen, zoals het Trans-Pacific Strategisch Economisch Partnerschapsverdrag (TPP) dat in 2005 werd ondertekend door Chili, Singapore, Brunei en Nieuw-Zeeland. Momenteel zijn er onderhandelingen gaande om dit  verdrag uit te breiden naar Australië, Canada, Maleisië, Mexico, Peru, de Verenigde Staten en Vietnam.

“Het lijdt mijns inziens geen twijfel dat de VS zullen proberen deze maatregelen op welke manier dan ook door te drukken. Als dat niet via ACTA lukt, dan wel via andere mechanismen”, zegt Levy.  

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.