Mexicaanse agenten kidnappen migranten

Het is een aparte bijverdienste voor hoeders van de wet. Politieagenten en ambtenaren uit Ixtepec, een stadje in het zuiden van Mexico, helpen plaatselijke boeven illegale migranten uit Midden-Amerika te ontvoeren en af te persen.
De beschuldigingen komen van Alejandro Solalinde, een katholieke priester die het voor de Midden-Amerikanen opneemt. “De migranten komen hier uitgeput en hongerig aan. Voor hen is Mexico een tussenstation op de weg naar Noord-Amerika.” Maar wie in de handen valt van kidnappers, kan verder reizen vergeten.

Volgens Solalinde, de coördinator van de vluchtelingenwerking van het bisdom Tehuantepec, maken de ontvoerders hun slachtoffers 1.500 tot 8.000 euro afhandig, een vermogen. De migranten moeten al het geld afgeven dat ze bij zich hebben en verwanten vragen met nog meer geld over de brug te komen.

Ixtepec, een stadje niet ver van de Mexicaanse westkust, telt maar 24.000 inwoners. Maar het is wel een belangrijke halte voor goederentreinen die van Gautemala naar het noorden van Mexico rijden. In de wagons die twee keer per week in Ixtepec stoppen, rijden telkens zo’n 250 illegale migranten mee.

Solalinde werd op 11 januari geslagen en voor vijf uur opgepakt door de politie van Ixtepec. Hij begeleidde een groep Salvadoraanse en Guatemalaanse migranten die op zoek waren naar 12 lotgenoten die ontvoerd waren. Ze hadden de sporen gevonden van de ontvoerders, waaronder volgens getuigen ook agenten.

Van de 12 ontvoerden worden er volgens Solalinde nog altijd drie vastgehouden. De rest werd vrijgelaten in ruil voor losgeld.

Mexico is een traditioneel transitland voor migranten uit Zuid- en Centraal-Amerika die hun geluk in de VS willen beproeven. De doortocht is vaak een beproeving, want veel migranten worden scheef bekekenen, slecht behandeld en afgezet.

In Ixtepec heeft het leegschudden van migranten systeem. “Hier kunnen misdaden tegen migranten volkomen straffeloos begaan worden”, zegt Solalinde. “Sinds 12 december zijn er al zes groepen migranten ontvoerd.”

Solalinde en zijn medestanders proberen de migranten die als verstekelingen in de goederentreinen in Ixtepec aankomen, te helpen. Ze geven de illegale reizigers te eten, verzorgen de zieken en geven hen goede raad. Ze kunnen best samen in het station wachten tot hun trein weer verder rijdt, wat soms een uur of vier duurt, maar soms ook een hele nacht. Solalinde probeerde ook een opvanghuis te openen, maar daarvoor kreeg hij teveel tegenwerking. De priester zegt dat hij doodsbedreigingen krijgt.

De regering van de nieuwe president Felipe Calderón die in december aantrad, heeft aangekondigd dat ze alles zal ondernemen dat in haar macht ligt om de rechten van Midden-Amerikaanse migranten te beschermen. Maar de meldingen van misbruiken zijn nog niet verminderd. Mexico gedoogt illegale migranten overigens niet. Het zet elk jaar een kwart miljoen inwijkelingen weer over zijn zuidergrens.

Omgekeerd klaagt Mexico steen en been dat de rechten van zijn burgers in de VS geschonden worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift