Mexicaanse drugsbaron gearresteerd

Ook burgermilities officieel erkend

Één van de belangrijkste pionnen in het Mexicaanse drugskartel Caballeros Templarios (Tempelridders) is gearresteerd. Dionisio Loya Plancarte werd opgepakt in Morelia, de hoofdstad van de Mexicaanse deelstaat Michoacán. Tegelijkertijd zijn ook de plaatselijke burgermilities erkend door de overheid.

De 58-jarige Plancarte is een van de vier prominente leiders van het beruchte kartel en staat sinds 2009 op de Mexicaanse lijst van meest gezochte drugsbaronnen. Er was dan ook een beloning van 30 miljoen pesos (omgerekend meer dan 1,5 miljoen euro) beloofd voor informatie die kon leiden naar zijn arrestatie.

El Tio en de Tempelridders

Dionisio Loya Plancarte, ook bekend als ‘El Tio’ (De Oom), heeft zijn bijnaam te danken aan zijn familieband met Enrique Plancarte Solis. Solis is eveneens erg berucht in het Mexicaanse drugsmilieu en is net zoals zijn oom lid van het kartel Caballeros Templarios. Deze beweging komt voort uit het drugskartel La Familia. Dat kartel terroriseerde tot 2011 Michoacán, maar werd ontbonden na de dood van zijn leider Nazario Moreno González.

El Tio is medeverantwoordelijk voor het smokkelen van tonnen drugs zoals methamfetaminen, marihuana, cocaïne en heroïne van Mexico naar de Verenigde Staten. Samen met zijn kartel wordt hij ook beschuldigd van onder andere ontvoering, afpersing en moord. Daarnaast zou hij de belangrijkste schakel geweest zijn tussen het kartel en corrupte veiligheidsofficieren.

Pact met burgerwachten 

De aanhouding van Plancarte komt bijna gelijktijdig met het pact dat de Mexicaanse autoriteiten na lang onderhandelen sloten met plaatselijke burgerwachten. De overeenkomst hield in dat de snelgroeiende en zelfverklaarde burgerwachten officieel erkend zullen worden. Deze burgermilities ontstonden spontaan om de terreur van de Mexicaanse drugskartels te bestrijden. Dat gebeurde nadat president Enrique Peña Nieto ruim een jaar geleden besliste de beleidsfocus van drugsproblematiek te verschuiven naar sociale kwesties.

De burgermilities zullen vanaf heden dus legaal deel uitmaken van de plaatselijke politie, zodat de politie toch een vorm van controle kan uitoefenen. Of dit een slimme zet is van de autoriteiten is niet duidelijk, sommigen speculeren namelijk dat de burgermilities samenwerken met drugskartels.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3205   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift