Mexicaanse drugsmaffia kon rekenen op heel legerbataljon

In Mexico loopt al twee weken een onderzoek naar een volledig legerbataljon dat verwikkeld zou zijn in de teelt en de verkoop van drugs. Mexico had al vaker ter maken met militairen die de handen in elkaar sloegen met drugsbazen, maar voor het eerst blijkt nu dat de drugsmaffia ook beroep kon doen op een eenheid met 600 manschappen. Er is dan ook veel belangstelling voor het verhaal van het 65ste infanteriebataljon of de ‘narcotropa’, zoals de Mexicaanse media de eenheid hebben gedoopt.

De Mexicaanse regering maakte het onderzoek maandagavond bekend na klachten van sommige familieleden van de betrokken soldaten. Alle 600 soldaten van het bataljon werden aanvankelijk helemaal geïsoleerd van de buitenwereld; de onderzoekers zouden ook gebruik hebben gemaakt van martelpraktijken.

Tot hiertoe heeft het onderzoek duidelijk gemaakt dat sommige van de manschappen van het 65ste infanteriebataljon bescherming hebben verleend aan de bezitters van drugsplantages en geld hebben ontvangen van drugssmokkelaars. In de eenheid zelf werd blijkbaar ook op grote schaal drugs gebruikt: 40 van de 48 soldaten bij wie al een drugstest werd afgenomen, scoorden positief. De Mexicaanse minister van Defensie Clemente Vega spreekt van een schande. Hij heeft aangekondigd dat de eenheid wordt ontbonden.

Na de eerste ondervragingen die in de kazerne van het bataljon zelf plaatsvonden, zijn een soldaat en een (((subteniente))) in hechtenis genomen. Een andere officier (((teniente)))) slaagde erin te vluchten. De meeste soldaten hebben hun kazerne intussen mogen verlaten, meldden militaire kringen in Sinaloa dinsdag.

De noordwestelijke deelstaat Sinaloa waar Bataljon 65 is gelegerd, is een streek waar al lang drugs worden gesmokkeld. Verscheidene van de bazen van de kartels die de handel in verdovende middelen in Mexico beheersen, zijn er geboren. Het leger meldt aan de lopende band de vernietiging van marihuana- en papavervelden en de beslagname van grote ladingen drugs, maar de ordediensten lijken de regio toch niet echt onder controle te krijgen. Tussen januari en juni werden er 282 mensen vermoord in Sinaloa; vorig jaar bleef de teller op 550 staan - niet min voor een deelstaat waar maar 2,5 miljoen mensen wonen. Volgens de plaatselijke autoriteiten heeft 70 procent van de misdaden die in Sinaloa begaan worden, met de drugssmokkel te maken.

De Mexicaanse president Vicente Fox maakt zich sterk dat zijn regering de oorlog tegen de drugssmokkel aan het winnen is. Vorig jaar werden in Mexico 47.814 hectaren drugsplantages vernietigd - 25.770 meer dan in 1991. Er werden ook 9.844 mensen aangehouden op beschuldiging van drugsdelicten - 1.082 meer dan tien jaar geleden. Maar de strijd wordt steeds weer in de war gestuurd door overlopers. De bekendste van hen was José Gutiérrez, de hoogste bevelvoerder van de Mexicaanse anti-drugsoperaties, die in 1997 door de mand viel. Tot hiertoe zijn al tien Mexicaanse generaals ervan beschuldigd onder één hoedje te hebben gespeeld met drugsbazen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.