Mexicaanse economie blijft aangeslagen

‘Vivir mejor’ (beter leven) heet de slogan waarmee de Mexicaanse regering haar programma samenvat, maar de meeste van de 107 miljoen Mexicanen zullen daar nog even op moeten wachten. Het nieuwe jaar begon met forse prijsstijgingen, en de lonen en de werkgelegenheid lijken in 2010 nauwelijks te gaan toenemen.
Benzine en diesel werden al in december duurder, en nu zijn ook de prijzen van aardgas, stroom en telefoon gestegen. Al die maatregelen moeten helpen het overheidsdeficit van ruim 16 miljard euro terug te dringen.

2010 wordt moeilijk


In de hoofdstad kosten sinds 1 januari de tickets voor de stadstrein meer, zijn de stadsbelastingen gestegen en moeten de inwoners ook meer betalen voor ambtelijke verrichtingen. Ook Mexico-stad probeert het gat in haar begroting te dichten. Belangrijke levensmiddelen als bonen, maïs, rijst en eieren zijn er ook duurder geworden. Volgens steekproeven betalen de inwoners van de hoofdstad nu 30 procent meer voor hun basisinkopen dan vorig jaar.
“2010 wordt heel moeilijk”, voorspelt Enrique Dussel, een econoom van de Nationale Autonome Universiteit. “Het herstel zal heel traag gaan, er zullen weinig nieuwe banen bijkomen en de lonen zullen maar in beperkte mate stijgen.”
“De middenklasse wordt economisch gewurgd”, oordeelt Alfonso Ramírez, de voorzitter van El Barzón, een organisatie van klanten van financiële instellingen die in 1995 ontstond tijdens de nasleep van de tequilacrisis. “Mensen zullen hun werk verliezen, de consumptie zal teruglopen en er zal minder krediet verstrekt worden” Ramírez verwacht ook dat levensmiddelen nog fors duurder zullen worden.

Uit de recessie


Mexico behoort tot de landen in Latijns-Amerika die in 2009 het hardst werden getroffen door de internationale economische crisis. Volgens de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Cariben, een VN-organisatie, is de armoede in Mexico toegenomen van 31,7 tot 34,8 percent van de bevolking. Er gingen 400.000 banen verloren en de economie kromp met meer dan 7 procent. Door de daling van de olieprijzen kreeg de overheid minder geld binnen.
Officieel heeft Mexico de recessie al in november achter zich gelaten, maar de vooruitzichten blijven somber. De regering verwacht een economische groei van 3 procent, terwijl de inflatie zou oplopen tot 5 procent.
De regering heeft beloofd dat er 400.000 nieuwe banen komen. Maar economen houden hun hart vast voor de effecten van een nieuwe verlaging van de invoertarieven voor industriegoederen die op 1 januari van kracht werd. Gemiddeld bedragen die tarieven nu 5,3 procent, een van de laagste cijfers voor Latijns-Amerika. Dat wil zeggen dat producenten in Mexico nauwelijks beschermd zijn tegen concurrentie uit het buitenland.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.