Mexicaanse griep 'vraagt wereldwijd antwoord'

“De strijd tegen dit griepvirus is een wereldwijde uitdaging die een wereldwijd antwoord vraagt”, zei de Mexicaanse president Felipe Calderón gisteren (donderdag). In Cancún, in het zuidwesten van Mexico, beraden gezondheidsministers en vertegenwoordigers van 43 landen en de Wereldgezondheidsorganisatie zich over de verdere aanpak van het H1N1-virus.
Het virus, ook wel bekend als Mexicaanse griep, dook in april op in Mexico en maakte 337 dodelijke slachtoffers. Volgens de laatste update van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werden meer dan 80.000 griepgevallen bevestigd in 121 landen.
De meeste gevallen deden zich voor in de Verenigde Staten en Mexico. Daar werden respectievelijk 21.449 en 10.984 gevallen geconstateerd. In de landen overleden 119 mensen aan de griep.
Het virus verspreidt zich momenteel snel in Chili, Argentinië en Uruguay, waar het nu winter is. “Er zijn goede redenen te geloven dat deze pandemie gematigd van kracht zal zijn, in ieder geval in deze fase. Maar we moeten goed opletten wat er tijdens het winterseizoen gebeurt op het zuidelijk halfrond”, zei Margaret Chan, directeur-generaal van de WHO.
“We zien tot nu toe een redelijk gelijkmatig beeld. De overgrote meerderheid van de patiënten heeft milde symptomen en herstelt binnen een week, vaak zonder medische behandeling. Uit onderzoek dat vorige week gepubliceerd is, blijkt dat dit patroon zich ook voordoet in Mexico.”

Onzekerheid


De Mexicaanse president Felipe Calderón zei bij aanvang van de tweedaagse bijeenkomst in Cancun dat het griepvirus een wereldwijde uitdaging is die om een wereldwijd antwoord vraagt. Er is echter nog veel onzeker over het virus, ook de exacte oorsprong ervan. Bovendien kunnen griepvirussen muteren en resistent worden tegen ontwikkelde vaccins.
“Wat we weten is wat we ook al wisten toen het griepvirus zich voor het eerst aandiende: het bevat een nieuwe combinatie van eigenschappen die voorkomen bij mensen, varkens en vogels”, zei Silvia Ribeiro, onderzoeker van Action Group on Erosion, Technology and Concentration (ETC-Group) uit Canada.
Wat nog onduidelijk is, zegt ze, is waarom er in Mexico zoveel mensen overleden aan het virus. “Er zijn ook duidelijke indicaties dat het virus gerelateerd is aan de industriële veehouderij.”

Mutatie


De Mexicaanse regering heeft 85 miljoen dollar uitgeven aan medicijnen en andere benodigdheden om de epidemie te bestrijden.
Wereldwijd wordt nu gewacht op een vaccin tegen het virus. Dat zal naar verwachting aan het einde van dit jaar klaar zijn. “Het vaccin is noodzakelijk, maar zal de ziekte niet tegenhouden.”
Landen waar het griepvirus toesloeg, hebben inmiddels miljoenen doses van virusremmer oseltamivir ingekocht, een middel dat verkocht wordt onder de merknamen Tamiflu en Zanamivir.
Twee patiënten, in Denemarken en Japan, bleken resistent te zijn tegen Tamiflu. Dat kan erop wijzen dat het virus aan het muteren is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.