Mexicaanse migranten sterven als vliegen aan grens met VS

Dit jaar zijn er al 447 Mexicanen gestorven bij pogingen om de grens met de Verenigde Staten over te steken. De voorbije drie jaar zijn er bij dat avontuur bijna 1500 migranten om het leven gekomen, en het ziet er niet naar uit dat het probleem snel zal verdwijnen.

De Amerikaanse grenspatrouilles worden steeds intensiever en migranten kiezen steeds vaker voor routes door desolate woestijnlandschappen, met alle risico’s van dien. Van de Mexicanen die dit jaar het leven lieten, liepen de meesten verloren in de woestijn, waar ze omkwamen van honger, dorst of blootstelling aan de zon. Anderen verdronken in de Rio Grande of stikten in vrachtwagens.
Volgens Jorge Bustamante, speciaal rapporteur van de Verenigde Naties voor de mensenrechten van migranten, zal het probleem “nooit opgelost worden” als de Verenigde Staten eenzijdig maatregelen blijven nemen. Het probleem is volgens Bustamante “in essentie bilateraal” en moet ook zo behandeld worden. Hij klaagt erover dat de Amerikaanse overheid de nadruk blijft leggen op de inzet van leger en politie om de migratie te stoppen.
“Het was een verschrikkelijk jaar voor Mexicaanse immigranten, maar dat is niet verrassend”, zegt Sergio Peláez, expert internationale politiek aan de Nationale Autonome Universiteit van Mexico. “Het gaat al een tijdje steeds slechter en het einde is nog niet in zicht. De dood van onze landgenoten langs de grens is routine geworden. Het is een tragedie die de regeringen van Mexico en de Verenigde Staten wakker zou moeten schudden.”

Grimmig klimaat


Elk jaar slagen ongeveer een half miljoen Mexicanen erin om de Verenigde Staten te bereiken, terwijl een iets groter aantal uitgewezen wordt. Als migranten onderschept of uitgewezen worden, schenden de ordediensten vaak hu rechten, klagen mensenrechtenactivisten.
Dit jaar is het klimaat in de Verenigde Staten tegenover immigranten veel grimmiger geworden. Er worden meer muren en hekkens opgetrokken langs de grens, het aantal razzia’s neemt toe en in verschillende staten worden wetten voorbereid die de rechten van migranten en hun toegang tot gezondheidszorg en onderwijs beperken. Veel van de Amerikaanse presidentskandidaten hebben gepleit voor strengere immigratiewetten en hebben laten weten dat ze niet van plan zijn illegale migranten te legaliseren.

Mexico houdt vol dat Mexicaanse werkkrachten een zegen zijn voor de Amerikaanse economie. Eerder deze maand publiceerde de Texaanse overheid een studie die dat lijkt te bevestigen. In 2005 droegen migranten zonder papieren volgens de studie 1,58 miljard dollar bij aan de economie, terwijl ze de Texaanse overheid maar 1,16 miljard kostten. Ook VN-rapporteur Bustamante benadrukt dat de voorstanders van de harde aanpak blind zijn voor het feit dat de immigranten voordelen opleveren voor de Amerikaanse bevolking.
De Mexicaanse overheid probeert intussen zelf iets aan de situatie te doen. In november kondigde ze aan dat er twee nieuwe consulaten komen in de VS, waarmee het totale aantal op 52 komt. In alle consulaten worden de juridische teams versterkt om de migranten bij te staan. Er komen campagnes in de Amerikaanse media om het imago van migranten te verbeteren, en aan de Mexicaanse kant van de grens zullen centra opgericht worden om uitgewezen migranten op te vangen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.