Mexicaanse oppositie haalt haar gram in de filmzalen

‘De democratie is niet meer te zien op televisie, maar wel in de filmzalen. Durf de waarheid onder ogen te zien!”. Dat staat op de affiches van ‘Fraude’, een documentaire over de vermeende onregelmatigheden bij de Mexicaanse presidentsverkiezingen van 2 juli 2006. De film loopt al sinds 16 november in tweehonderd filmzalen in Mexico, al vreesden de makers dat de film geboycot zou worden.
De documentaire van cineast Luis Mandoki krijgt veel kritiek omwille van zijn partijdigheid. De conclusie van de film is duidelijk: Andrés López Obrador, de kandidaat van de linkse Partij van de Democratische Revolutie (PRD) moest in 2006 alleen het onderspit delven tegen huidig president Felipe Calderón omdat er fraude werd gepleegd. Getuigenissen en onuitgegeven beeldmateriaal moeten die stelling ondersteunen.
Voor de meeste aanhangers van López Obrador is de documentaire een professioneel werkstuk dat hun overtuiging sterkt. Maar zijn politieke tegenstanders zijn niet te spreken over de aanpak van de cineast, en hun kritiek wordt gedeeld door sommige filmcritici, politieke waarnemers en Mexicanen die zich politiek neutraal opstellen. De documentaire gaat voorbij aan alle elementen die het fraudeverhaal minder sterk maken. De rechters die toekeken op de stembusgang en ook de waarnemers van de Europese Unie zagen bijvoorbeeld geen belangrijke onregelmatigheden.
López Obrador, die nog altijd volhoudt dat “de rechtse fascisten” hem de verkiezingsoverwinning ontstolen hebben, werd een jaar geleden door duizenden aanhangers uitgeroepen tot “legitieme president”. Volgens de opiniepeilingen is zijn aanhang sindsdien echter geslonken, zodat hij nu veel minder steun geniet bij de Mexicanen dan Calderón.
De vraag is of de documentaire daar veel aan kan veranderen. Volgens een rondvraag van IPS vallen de bezoekersaantallen tegen. Maar Mandoki zegt dat de film de eerste drie dagen al door 100.000 mensen werd gezien. Volgens de cineast zal zijn film binnenkort ook in andere Latijns-Amerikaanse landen worden vertoond.
Tijdens de productie van ‘Fraude’ deden de makers hun beklag over sterke politieke en commerciële druk om de verdeling van de film in Mexico onmogelijk te maken. Maar die vrees bleek ongegrond. De film draait nu in een aantal zalen dat ongebruikelijk hoog is voor niet-commerciële producties, en werd ook goed op voorhand aangekondigd.
Radiostations weigerden wel reclamespotjes voor de documentaire. Ze voerden aan dat ze daarmee de nieuwe kieswetten zouden overtreden die dit jaar werden goedgekeurd.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2643   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift