Mexicaanse politieagenten massaal gedegradeerd

Bij de Mexicaanse federale politie zijn 284 officieren uit hun ambt ontzet. Met deze grootschalige sanering wil de Mexicaanse regering corruptie tegengaan en de banden van politieagenten met georganiseerde misdaad, en meer specifiek het drugsmilieu, verbreken.
“We weten dat Mexicanen een eerlijke, zuivere en vertrouwenswaardige politiemacht willen,” zei Genaro García Luna, Minister van Openbare Veiligheid, afgelopen maandag op een persconferentie. Hij deelde er mee dat de 300tal gedegradeerde agenten deel uitmaakten van de twee grootste afdelingen van de federale politie, het Federale Onderzoeksagentschap (AFI) en de Federale Preventiepolitie (PFP). Volgens García Luna functioneert de federale politiemacht niet naar behoren omdat agenten banden zouden hebben met drugsbendes en andere criminele organisaties.   
Tot de gedegradeerde officieren horen ook de politiechefs van de 32 Mexicaanse staten, die samen met de overige agenten een reeks psychologische en medische tests en antidopingproeven hebben afgelegd. Tijdens het onderzoek werden ook de vermogens van de verdachten onder de loep genomen. Zes officieren daagden niet op en 16 anderen slaagden niet voor de tests. Zij werden op staande voet ontslagen. De geslaagde deelnemers werden allemaal gedegradeerd.  
Agenten van een elite-eenheid, die vooraf zijn onderworpen aan een drugstest en een proef met de leugendetector, hebben de taken van de gedegradeerde officieren overgenomen. Met de nieuwe benoemingen wil García Luna ervoor zorgen dat de agenten handelen “volgens de visie dat de politie de gemeenschap moet dienen, en dat de gemeenschap er niet is om zich van haar te bedienen”. De nieuwe manschappen zullen voortdurend geëvalueerd worden om te verzekeren dat ze trouw blijven aan de ethische principes “legaliteit, oprechtheid en efficiëntie,” aldus García Luna.  

Oorlog tegen drugs


Mexico is al een hele tijd in de greep van zwaar drugsgeweld. Afrekeningen tussen drugsbendes en confrontaties met de ordediensten hebben dit jaar al 1100 mensenlevens geëist. Drugsleiders kopen politieagenten om met aanlokkelijke sommen die ver boven het politiesalaris uitstijgen. Als de agenten weigeren zich te laten omkopen, riskeren ze vermoord te worden.  
De conservatieve president Felipe Calderón heeft sinds zijn ambtsaanvaarding in december een agressieve aanval op de drugsbendes ingezet, waarbij hij het leger en federale agenten naar de steden en deelstaten stuurt om controles en razzia’s uit te voeren bij de drugsmaffia. De grootschalige zuiveringsactie bij de federale politie lijkt een volgende stap in zijn oorlog tegen drugs.  
Experts vinden de massale degradatie een stap in de goede richting, maar waarschuwen dat het misschien niet de juiste manier is om de corruptie in eigen rangen aan te pakken. “Je kan het personeel veranderen in plaats van de structuren van de institutie,” zegt Ernesto López Portillo Vargas, directeur van het onafhankelijke Instituut voor Veiligheid en Democratie dat de politiecorruptie bestudeert, “maar dan neem je wel een heel groot risico.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.