Mexicaanse regering bespaart fors op gezondheidszorg

De Mexicaanse regering gaat fors besparen op gezondheidszorg. Burgerrechtenorganisaties waarschuwen dat vooral vrouwen het slachtoffer zullen zijn.

De conservatieve regering van president Felipe Calderón wil het budget voor seksuele en reproductieve gezondheid en voor gendergelijkheid in de gezondheidszorg met 64 procent verminderen.

Ook in programma’s tegen moedersterfte en hiv-aids wordt de schaar gezet: 21 procent minder voor de programma’s tegen moedersterfte, 32 procent minder voor de programma’s voor de preventie en behandeling van hiv/aids en andere seksueel overdraagbare ziekten.
Als de Kamer van Afgevaardigden het voorstel goedkeurt, zal dit ernstige problemen opleveren voor de Mexicaanse vrouwen, zeggen burgerorganisaties. Nu al is er een achterstand, zeggen ze.

Tienermoeders

Zo heeft slechts zeven op tien vrouwen toegang tot anticonceptiemiddelen, bij wie jonger is dan twintig daalt die beschikbaarheid zelfs tot minder dan de helft. Door de lage beschikbaarheid stijgt het aantal tienerzwangerschappen. Het aandeel van tienermoeders in het totale aantal geboorten is gestegen van 17,2 procent in 2006 naar 18,4 procent in 2009.

Niet alleen beperken de tienerzwangerschappen de ontwikkelingskansen van de jonge vrouwen, ze verhogen ook het risico op overlijden door oorzaken die met de zwangerschap of geboorte verband houden, zegt Esperanza Delgado van de Mexicaanse Stichting voor Gezinsplanning.

In Mexico sterven 53 zwangere vrouwen op 100.000 geboorten. Dat is ver boven de vijfde millenniumdoelstelling van de Verenigde Naties: 22 doden per 100.000 geboorten tegen 2015. Mexico erkent zelf dat het dat doel niet haalt.

Op het vlak van hiv en aids ziet een Mexico een “geleidelijke en aanhoudende” stijging in het aantal infecties bij vrouwen, zegt Tamil Kendall, adviseur bij de organisatie Balance. Volgens berekeningen van de VN telt Mexico 60.000 vrouwen met het virus en weet de meerderheid dat niet eens.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3098   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift