Mexicanen bereiden klacht voor tegen BP voor Deepwater Horizon

Een groep Mexicaanse burgers bereidt een klacht voor tegen BP voor de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon in 2010.

  • CC SkyTruth Gelekte olie van de Deepwater Horizon wordt verbrand, Golf van Mexico, 22 juni 2010. Volgens experts betekent de gelekte olie een bedreiging op middellange en lange termijn voor de Mexicaanse deelstaten Tamaulipas, Veracruz en Quintana Roo, die aan de Golf liggen. CC SkyTruth

Het gaat om kustbewoners die zowel direct als indirect schade hebben geleden door de olieramp, zegt advocaat Óscar Preciado. “Dit zal ongetwijfeld een belangrijk precedent scheppen. Er zijn al collectieve acties geweest, maar toen ging het om consumentenkwesties”, en niet om een milieuzaak.

Het grootste probleem is dat er weinig onderzoek is gebeurd naar de gevolgen van de ramp voor Mexico. “De Mexicaanse staat heeft niet echt meegewerkt”, zegt Preciado. “Maar het schrikt ons niet af om de confrontatie met BP aan te gaan, integendeel.”

Bijna vijf miljoen vaten

Op 20 april 2010 ontplofte boorplatform Deepwater Horizon van BP in de Golf van Mexico, voor de zuidkust van de Amerikaanse staat Louisiana. Twee dagen later zonk het platform.

Bijna vijf miljoen vaten (van 159 liter) olie lekten in zee. Daarvan werd maar een zesde geborgen. Op 15 juli 2010 werd het lek eindelijk gedicht.

Volgens experts betekent de gelekte olie een bedreiging op middellange en lange termijn voor de Mexicaanse deelstaten Tamaulipas, Veracruz en Quintana Roo, die aan de Golf liggen. Ze wijzen op schade aan flora en fauna, visbestanden en toeristische zones. Maar de definitieve omvang  van de schade kent men nog steeds niet.

Megaproces in de VS

In de Verenigde Staten hebben meer dan 130.000 Amerikanen zaken aangespannen tegen BP en TransOcean, eigenaar van het platform. In januari dit jaar pleitte BP schuldig op veertien aanklachten. Daardoor zal het 3,5 miljard euro boetes en schadevergoedingen moeten betalen, maar dat kan nog oplopen naarmate het megaproces voortgaat.

In februari erkende TransOcean dat het de Amerikaanse wetgeving had overtreden, waardoor het 1 miljard euro boete zal moeten betalen.

BP en TransOcean hebben tot 21 juni de tijd om hun conclusies neer te leggen.

In april diende ook de Mexicaanse regering van Enrique Peña Nieto klacht in bij de Amerikaanse justitie tegen BP en andere betrokken bedrijven. De vorige Mexicaanse regering, onder leiding van Felipe Calderón (2006-2012), had dit niet aangedurfd. De regioregeringen van Tamaulipas, Veracruz en Quintana Roo en minstens twee Mexicaanse bedrijven hadden in 2010 wel al klacht ingediend.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.