Mexicanen keren zich af van hun politici

In Mexico vinden vandaag nationale, regionale en lokale verkiezingen plaats. Veel mensen dreigen thuis te blijven of ongeldig te stemmen.
77 miljoen Mexicanen kiezen vandaag een nieuw parlement, een nieuwe deelstaatregering (in 6 van de 32 deelstaten) en 606 burgemeesters.
De campagne werd gekenmerkt door een gebrek aan animo en solide ideeën en de overheersing van gladde radio- en televisiespots. “Er zijn geen voorstellen, geen goede kandidaten”, klaagt Pilar, een secretaresse, die nog steeds niet weet voor wie ze gaat stemmen.
De opiniepeilingen geven de Partij van de Geïnstitutionaliseerde Revolutie (PRI) de grootste aanhang, maar ze wordt op de hielen gezeten door de regerende Nationale Partij van de Actie (PAN) van president Felipe Calderón. De PRI heeft sinds 1929 onafgebroken het land bestuurd maar zit sinds 2000 in de oppositie.
De uitslag zal bepalen welke koers Calderòn zal varen in de drie jaar die hem nog resten. Zijn voorganger Vicente Fox kon na de verkiezingen van 2003 geen kant meer op nadat de AN de controle kwijtspeelde in het parlement.

Vertrouwen kwijt


Veel Mexicanen lijken het vertrouwen in de politici kwijt te zijn. Volgens de opiniepeilingen dreigt 3 tot 25 procent van de Mexicanen ongeldig te stemmen. Bovendien zou 70 procent van de Mexicanen gewoon niet naar het stembureau komen (in 2003 bleef 58 procent thuis).
Het verwachte grote aantal ongeldige stemmen heeft te maken met de oproep van meer dan veertig burgergroeperingen. Ze vragen de kiezer om de fictieve naam Esperanza Marchita (“verwelkte hoop”) op de stembiljetten te schrijven.  “Voor politici die niets waard zijn, stemmen die niets waard zijn”, is een van de slogans van deze Nationale Beweging voor de Ongeldige Stem.
Het idee werd in februari door enkele Mexicanen gelanceerd via blogs, YouTube en sociale netwerksites zoals Facebook en MySpace. Het initiatief sloeg meteen aan.

Minder parlementsleden


De Nationale Beweging eist onder meer een vermindering van het aantal parlementsleden (nu zijn er vijfhonderd), een verlaging van de partijfinanciering en de mogelijkheid om de bevolking te raadplegen via bijvoorbeeld referenda.
De ongeldige stem kan de samenstelling van het nieuwe parlement beïnvloeden en ook het einde betekenen van kleine partijen.
“De strategie is contraproductief”, zegt George Grayson, Mexico-specialist van de Amerikaanse William and Mary-universiteit. “Maar ze toont de frustratie van de Mexicanen, die vinden dat het parlement niet luistert naar de mensen op straat.”

Crisis


De verkiezingen vinden plaats tegen de achtergrond van de zware economische crisis en de moeilijke veiligheidssituatie in het land.
De meeste schattingen voorspellen dat het bruto binnenlands product dit jaar tussen 6 en 10 procent daalt. De fiscale opbrengen gingen al 20 procent achteruit en het binnenlandse verbruik daalde met een kwart.
Het aantal buitengerechtelijke executies bedraagt volgens de kranten nu al 3.446, ondanks de tienduizend soldaten die president Calderón heeft ingezet tegen de drugshandel.
De linkerzijde, vertegenwoordigd door de Partij van de Democratische Revolutie PRD, dreigt electoraal zwaar afgestraft te worden als gevolg van de interne verdeeldheid tussen leider Jesús Ortega en voormalig presidentskandidaat Andrés López Obrador.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.