Mexicanen verzetten zich tegen brandstof uit maïs

Als het van de Mexicaanse Senaat afhangt, mag maïs voortaan tot biobrandstof verwerkt worden. Maar door boerenprotest en de stijgende tortillaprijs gaat dat plan voorlopig niet door.

De Mexicaanse Senaat behandelt momenteel een hervorming van de wet op biobrandstoffen. In de commissies zetten al de partijen het licht reeds op groen. Maar de senatoren van de Revolutionair-Institutionele Partij, die in 2012 het presidentschap wil heroveren, remmen het initiatief nu af.

Dat is het gevolg van de protestcampagne Sin Maíz No Hay País (“Zonder maïs is er geen land”) onder impuls van kleine boeren. Bovendien steeg de prijs voor tortilla eind december ineens fors, in sommige deelstaten met 50 procent. Tortilla is een basiselement in de Mexicaanse keuken en wordt met witte maïs gemaakt.

“Het probleem blijft latent aanwezig, omdat er belangen van veel bedrijven (ethanolproducenten) uit de VS, Colombia en Brazilië mee gemoeid zijn”, zegt Víctor Suárez, directeur van de nationale vereniging van bedrijven die landbouwproducten commercialiseren.

Invoer

Mexico produceert zelf te weinig maïs. Volgens Sin Maíz No Hay País voert de Mexicaanse regering jaarlijks 10 miljoen ton gele maïs in om als veevoeder te gebruiken, met een prijskaartje van telkens 3 miljoen dollar. De regering gaf in 2008 ook toestemming om transgene maïs te telen.

Vandaag verbiedt de wet dat maïs gebruikt wordt om ethanol te produceren als er een tekort is aan maïs. Na de hervorming moet dat nationaal verbod een regionaal verbod worden: deelstaten met overschotten zullen wel ethanol uit maïs mogen maken.

Volgens Suárez komt de hervorming alleen de grote producenten ten goede. “Vandaag zitten we in de waanzinnige situatie dat 20 procent van de Mexicanen in extreme armoede leeft en 45 procent van de voedingsproducten wordt ingevoerd, en dat we toch ethanol willen produceren met basisvoedingsstoffen. Bovendien is ethanol zonder subsidies economisch niet rendabel.”

Voldoende

Volgens Víctor Suárez kan Mexico voldoende produceren om al zijn inwoners te voeden. Maar de landbouw wordt verwaarloosd omdat de opbrengst naar de VS gaat in het kader van de vrijhandelsakkoorden, zegt hij. De gemiddelde maïsopbrengst in Mexico is 3,3 ton per hectare, maar de meeste boeren halen niet eens 1 ton. “Er wordt niet geïnvesteerd en geen onderzoek gedaan, dat is al 25 jaar het beleid. We hebben technologie nodig, maar geen transgene technologie, wel technologie die het milieu en de biodiversiteit respecteert, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.