Mexicanen willen Amerikaanse inmenging in drugsoorlog

Een meerderheid van de Mexicanen wil dat de VS een meer directe rol spelen in de escalerende drugsoorlog in het land. Bijna een op drie Mexicanen wil zelfs een Amerikaanse militaire interventie op Mexicaanse bodem.

De resultaten van de opiniepeiling onder duizend Mexicanen in opdracht The Dallas Morning News en de Mexicaanse krant El Universal zijn geen goed nieuws voor de huidige Mexicaanse president Felipe Calderón. Amper 21 procent van de Mexicanen vindt dat zijn militaire aanpak van de drugskartels werkt.

Verantwoordelijk

Bijna drie op vier respondenten vindt dat de VS niet genoeg doen om de instroom van wapens in Mexico te stoppen. Maar vooral opvallend is dat 28 procent van de respondenten Amerikaanse troepen of agenten op Mexicaans grondgebied wil. Dat is verrassend gezien de historische achtergrond van beide landen.

“De oppositie tegen een Amerikaanse rol is niet zo groot als we zouden verwachten”, zegt Jorge Buendía van Buendía & Laredo, het onderzoeksbureau dat het onderzoek uitvoerde, in The Dalles Morning News. “Daaruit blijkt dat de Mexicanen de oorlog erg, erg moe zijn. Bovendien vinden ze dat de VS voor een deel verantwoordelijk zijn voor het probleem. Ze worden een stuk pragmatischer en torelanter tegenover alternatieven.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift