Mexicanen willen geen voetbalstadion van Heineken in hun park

Milieuactivisten in Mexico maken zich op voor een lange strijd tegen de bouw van een nieuw voetbalstadion in Monterrey, een project van bierbrouwer en frisdrankproducent Femsa. De brouwerijdivisie van Femsa werd in januari overgenomen door bierbrouwer Heineken.
De staat Nuevo León wil 26 hectare naast het park La Pastora overdragen aan Femsa, om er een voetbalstadion te bouwen met capaciteit voor 50.000 bezoekers. Het stadion moet de nieuwe thuisbasis worden van voetbalclub Rayados uit Monterrey, de huidige landskampioen.
Milieuactivisten zijn echter tegen het plan. “Het stadion zal het park vervuilen. We zijn niet tegen het project zelf, maar wel tegen de locatie van het stadion”, zegt Denise Alamillo, lid van het Burgercollectief ter Verdediging van La Pastora, een coalitie van niet-gouvernementele organisaties.
Latijns-Amerika en de Caraïben verloren tussen 1990 en 2005 ongeveer 69 miljoen hectare bos. Dat is 7 procent van de totale oppervlakte bos. In Mexico wordt jaarlijks 500.000 hectare bos gekapt.

Omvang


Het Burgercollectief heeft ook kritiek op de omvang van het gebied dat nodig zou zijn voor het stadion. Het Aztekenstadion in Mexico-stad, dat capaciteit heeft voor 105.000 bezoekers, is gebouwd op slechts 6 hectare.
Het 108 hectare tellende park La Pastora, aan de oevers van de rivier La Silla, is een populaire bestemming voor Mexicanen en toeristen. Het heeft een dierentuin, een groot bos met eiken, populieren en cipressen, een meer, vijvers en watervallen en diverse culturele attracties.
De milieugroepen wisten het werk aan het project half februari stil te leggen, door te wijzen op het ontbreken van de juiste rooivergunningen. Daarmee is het project echter nog niet van de baan, zegt Alamillo.

Doordacht


Femsa-Heineken stelde naar aanleiding van de opschorting van het project dat dit bovenop “een serie gebeurtenissen komt die zich buiten onze controle afspelen en die vraagtekens zetten bij de continuïteit van onze participatie in het project, totdat de juiste voorwaarden, die buiten onze invloedssfeer liggen, dat toelaten.”
De gouverneur van Nueva León, Rodrigo Medina, stelt dat het project goed doordacht is en dat het zowel goed is voor de omgeving als voor stad en omliggende gemeenschap. De ontwikkelingscommissie van Nuevo León liet een onafhankelijk onderzoek uitvoeren waarin  werd geconcludeerd dat met de bouw van het stadion geen ecosystemen verstoord zullen worden.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift