Mexicanen zoeken zaden tegen klimaatwijziging

Welke zaden zullen zich aan de nieuwe klimaatomstandigheden kunnen aanpassen? De vraag houdt verschillende Mexicaanse organisaties al jaren bezig. De beste zaden verzamelen ze in grote depots.

Het redden, bewaren en uitwisselen van zaden is een oude praktijk in de Mexicaanse familiale landbouw. Nu krijgt het een wetenschappelijk gezicht. Organisaties zoals Canasta de Semillas (“Zadenmand”) gaan de kwaliteit van zaaigoed van inheemse gewassen na en onderzoeken of de zaden zich kunnen aanpassen aan de nieuwe klimaatomstandigheden.

Zaadfondsen

Canasta de Semillas, opgericht in 2002, wil het zaaigoed recupereren, onderzoeken, produceren, verzamelen en verspreiden, met de bedoeling de voedselzekerheid te verhogen, de klimaatwijziging het hoofd te bieden en ziektes te voorkomen.

Met steun van de overheid en de Fundación Merced, een Mexicaanse armoedeorganisatie, en met advies van de Autonome Universiteit Chapingo, bouwt Canasta de Semillas vijf regionale zaadfondsen uit, met zeven gemeenschappelijke depots.

“Hier wordt het zaad opgeslagen, gedocumenteerd en uitgeleend”, zegt Guadalupe Ortiz, oprichter van Canasta de Semillas. “De bedoeling is van elke plant vier variëteiten te zaaien en te kijken welke variëteit het best reageert.”

Er worden onder meer sla, aardbeien, augurken en medicinale kruiden geplant. Uit elke plant haalt men het zaad. Dat wordt gewogen, ingepakt en geregistreerd, een deel gaat de koelkast in.

Volgend jaar wil de organisatie nog eens vijf depots openen. Zo moet een netwerk ontstaan dat de plattelandsgemeenschappen sneller kan bereiken, zegt Ortiz.

Maïs

Iets gelijkaardigs doet het Project voor Integrale Plattelandsontwikkeling Vicente Guerrero. Vorig jaar had die organisatie 2 ton zaden verzameld, vooral maïs. Elke familie kreeg 40 tot 50 kilogram zaden, van tien tot twaalf verschillende variëteiten.

Het Project Vicente Guerrero lanceerde vorige maand met dertien andere organisaties een nationale campagne om de inheemse zaden te redden en “het voedselpatrimonium van Mexico te verdedigen.” De veertien organisaties wisselen al sinds 1990 informatie uit over duurzame landbouw en voedselzekerheid.

Mexico zal dit jaar 28,5 miljoen ton basisgranen produceren, dat is ruim 8 procent minder dan vorig jaar, zegt de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Bijna 500.000 hectare is getroffen door zware droogte, vooral in het noorden van het land.

Volgens de FAO zal Latijns-Amerika dit jaar 28,4 miljoen ton basisgranen importeren, waarvan 11 miljoen voor Mexico.

Vijf miljoen Mexicanen hangen af van de familiale landbouw.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift