Mexico beschermt archeologische rijkdom tegen orkanen

Mexico neemt maatregelen om waardevolle archeologische plaatsen, museums en gebouwen uit de koloniale tijd te beschermen tegen orkanen. Meteorologen voorspellen in het orkaanseizoen, dat van juni tot november duurt, dertien tot zestien tropische stormen in de regio.
Mexico telt zo’n 30.000 archeologische plaatsen, die jaarlijks 70 miljoen bezoekers trekken. Veel ruines, zoals Chichén Itzá, Palenque en Tulum, liggen dicht bij de Caribische kust, waar de Maya-cultuur honderden jaren geleden bloeide.

Nieuwe infrastructuur, verzekeringen en technische trainingen behoren tot de Mexicaanse strategie om de waardevolle historische erfenis te beschermen. “We hebben geleerd van het verleden en willen proberen de schade nu zoveel mogelijk te beperken”, zegt José de la Rosa, coördinator van het Nationale Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH), dat het nationale cultuurgoed beheert.

Vorig jaar werd dit deel van Mexico getroffen door drie orkanen. De schade aan het historische erfgoed bedroeg ongeveer een miljoen dollar. Ook raakte een archeologisch museum in Cancún, in het zuidoosten, ernstig beschadigd. Een deel van Cancún werd getroffen door de orkaan Wilma, waardoor de toeristenindustrie grote schade opliep. De inwoners van Cancún zijn voor een groot deel afhankelijk van de inkomsten uit het toerisme. Volgens officiële rapporten richtte Wilma voor 2,7 miljard dollar schade aan in Cancún en omgeving. Veel schade werd aangericht in de zone met luxe hotels.

INAH heeft dit jaar voor 5 miljoen dollar aan verzekeringen gesloten, om de risico’s van natuurrampen te dekken. Andere preventieve maatregelen zijn het snoeien van bomen, zodat de takken er minder snel afwaaien bij harde wind. Toegangswegen zijn vrijgemaakt en er is speciaal materiaal beschikbaar om oude muren te bedekken tijdens zware stormen. Alle museums hebben instructies gekregen over controle van hun waterafvoersystemen en de beveiliging van hun ramen en deuren.

Ook werden speciale teams opgezet die kostbare stukken veilig opbergen zodra er een orkaan aankomt. Zij zorgen er ook voor dat het beheer van archeologische plaatsen dan wordt overgedragen aan het leger.

De museums, historische gebouwen en archeologische plaatsen brengen jaarlijks 2,5 miljard dollar aan inkomsten binnen. Mexico heeft 24 plaatsen met de status Werelderfgoed van de Unesco. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.