"Mexico brengt maïsproductie in gevaar met ggo-test"

In Mexico groeit het verzet tegen de goedkeuring van een omstreden testproject met genetisch gewijzigde maïs. Het gaat om een klein, maar symbolisch erg belangrijk project in het land dat zich als de bakermat van de maïs beschouwt.

Mexico is niet aan zijn proefstuk toe wat genetisch gewijzigde organismen (ggo’s) betreft. Er zijn al 67 vergunningen toegekend voor experimenten met onder meer katoen. Maar maïs ligt erg gevoelig in Mexico, omdat het gewas er een symbolisch functie vervult. Mexico is de bakermat van duizenden variëteiten die over de hele wereld geteeld worden.

Bovendien gaat het in dit geval niet over een experimenteel project, maar over een pilootproject, waarbij geen speciale maatregelen vereist zijn om de verspreiding van het gewas tegen te gaan. Biotechbedrijf Monsanto kreeg toestemming om een genetisch gewijzigde maïsvariant te testen die resistent is tegen het verdelingsmiddel glyfosaat.

Milieuverenigingen kanten zich tegen het project, omdat ze vrezen dat inheemse maïssoorten gecontamineerd kunnen worden door de nieuwe variant. De verenigingen zijn ook niet te spreken over de pogingen van Monsanto om ggo-maïs voor te stellen als garantie voor voedselveiligheid.

“Er zijn alternatieve technologieën om het tekort aan maïs en de dreiging van de klimaatverandering voor de oogsten tegen te gaan”, zegt de Mexicaanse Unie van Maatschappelijke Geëngageerde Wetenschappers in een persbericht. “Ggo-gewassen zijn niet meer resistent tegen droogtes of plagen, en ze bedreigen onze voedselsoevereiniteit”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.