Mexico in de ban van drugsgeweld

Mexicaanse drugskartels roepen agenten en soldaten op hen met rust te laten, zoniet dreigen ze hen te vermoorden. De dreiging mist zijn effect niet: de politiechef van de noordelijke stad Ciudad Juarez nam ontslag toen zijn naam op een zwarte lijst bleek te staan, zo meldt BBC News.
Zeven hoge politieofficieren werden de voorbije weken vermoord, waaronder Edgar Millan, die aan het hoofd stond van de Mexicaanse Federale Politie. De politie vermoedt dat het kartel van Sinaloa, dat aanwezig is in 17 staten en opereert aan de kust van de Noordelijke Pacific, achter de moordpartij zat. Zeven families controleren de drugsmaffia in het land.
Sinds een aantal jaren is Mexico in de ban van drugsgeweld. Van Tijuana tot Mérida en van Acapulco tot Chihuahua leidt de strijd tussen rivaliserende drugsnetwerken tot moorden, verdwijningen en gewelddadige criminaliteit.

Dodelijk geweld


In de afgelopen zeven jaar lieten hierbij 12.000 mensen het leven. In 2007 alleen al kwamen 2800 mensen om door drugsgeweld en van januari tot begin februari dit jaar 260. Het geweld van de maffia beperkt zich niet tot leden van rivaliserende kartels maar bedreigt ook journalisten, politici en rechters.
De Mexicaanse president Felipe Calderón kondigde dit jaar aan het woekerende geweld van de drugskartels in zijn land manu militari te willen indijken. Met Plan Mexico gaan de VS en Mexico samen de strijd tegen de drugssmokkel aanbinden. Calderón heeft 30.000 militairen ingezet, verspreid over verschillende delen van het land.  De opdracht van deze soldaten is breed: gewassen vernietigen, informatie verzamelen, raids uitvoeren, verdachten ondervragen en smokkelnetwerken oprollen.

Escalatie


Mensenrechtenorganisaties vrezen voor een escalatie van de mensenrechtenschendingen. Ook het initiatief van Calderón om het leger in te zetten, stoot op fel protest. Vooral mensenrechtenorganisaties vrezen een escalatie van mensenrechtenschendingen omdat het leger niet opgeleid is voor politietaken. Op verschillende plaatsen in Mexico, vooral in de zuidelijke deelstaten Oaxaca, Guerrero en Chiapas, leidt die militarisering tot intimidaties en toegenomen controles in indiaanse gemeenschappen.

Lees verder in MO*magazine: De Mexicaanse karteloorlog

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3174   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift