Mexico en Centraal-Amerika hotspots van pedofiel sekstoerisme

In Mexico draaien misschien wel 20.000 kinderen mee in prostitutienetwerken. Midden-Amerika telt nog ongeveer twee keer meer kinderen die hun lichaam moeten verkopen, schat de kinderrechtenorganisatie Casa Alianza. De meeste klanten zijn pedofiele sekstoeristen. De betrokken regeringen proberen het probleem te minimaliseren.
“Kindersekstoerisme bestaat hier niet”, zegt Mercedes de Mena, secretaris van de intergouvernementele Centraal-Amerikaanse raad voor het Toerisme. Maar eigenlijk kan ze alleen hard maken dat er geen touroperators zijn die er openlijk reclame voor maken.
Casa Alianza, een organisatie die het opneemt voor straatkinderen, schat dat er zich in Centraal-Amerika tussen 35.000 en 50.000 kinderen moeten prostitueren. Toeristen maken volgens de organisatie de grootste klantengroep uit. In Mexico werken 16.000 tot 20.000 kinderen in de prostitutie, schat ECPAT, een internationaal netwerk dat een einde wil maken aan de seksuele uitbuiting van kinderen.
Daarmee zijn Mexico en zijn kleine zuidelijke buurlanden de belangrijkste bestemmingen voor pedofiele sekstoeristen op het westelijke halfrond. De landen in de regio vaardigden de voorbije jaren een rist wetten uit die seksueel misbruik van kinderen harder bestraffen. Maar dat heeft de plaag niet ingedamd. Blijkbaar bieden sommige touroperators nog altijd in het geheim reizen aan die toeristen de kans bieden seks met kinderen te hebben.
Mexico en de landen van Midden-Amerika werkten in 2005 samen met de toeristische sector ook een regionaal actieplan voor 2005 en 2006 uit om het sekstoerisme te beteugelen. Vorige week kwamen de ondertekenaars samen in Panama om de maatregelen te evalueren en een nieuw plan voor 2007 en 2008 te schrijven.
In het kader van het oude plan werden onder meer seminars over het probleem georganiseerd voor touroperators en ordediensten. Hier en daar zetten regeringen ook publiekscampagnes op om mensen bewust te maken van het probleem. Maar dat gebeurt allemaal met de nodige terughoudendheid. Het oude plan begint met de waarschuwing dat maatregelen “niet de indruk mogen wekken dat de seksuele uitbuiting van kinderen en jongeren veel voorkomt in de regio”. Dat zou de toeristische sector namelijk zware schade kunnen toebrengen. De boodschap moet zijn dat Mexico en Midden-Amerika willen voorkomen dat ze een belangrijke bestemming voor pedofielen worden.
Onzin, vindt Lázaro Mazón, een Mexicaans parlementslid van de oppositiepartij PRD. Volgens hem wordt Mexico zeker op 40 verschillende plaatsen op het internet voorgesteld als een “ideale bestemming” voor sekstoerisme.
In Midden-Amerika stonden de autoriteiten seks met kinderen tot voor kort blijkbaar nog oogluikend toe. Volgens een opiniepeiling uit 2005 onder auspiciën van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) kende bijna een derde van Salvadoranen, Nicaraguanen en mensen uit de Dominicaanse Republiek plaatsen waar seks met kinderen wordt aangeboden.
In Panama, Costa Rica, Honduras en Guatemala wist een vijfde van de bevolking waar pedofielen aan hun trekken komen. Dat betekent dat betaalde seks met kinderen in die landen “geen uitzonderlijk verschijnsel is en ook niet helemaal weggestopt is”, concludeerde de IAO.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift