Mexico heeft geen geld voor strijd tegen eierstokkanker

Elke dag sterven zeven Mexicaanse vrouwen aan eierstokkanker. Toch is er geen budget voor onderzoek en preventie.

Wat de oorzaak van eierstokkanker is weet men niet, en ook niet hoe men hem kan voorkomen. In Mexico is het een van de dodelijkste gynaecologische kankers, na borst-, baarmoederhals- en endometriumkanker.

Volgens officiële cijfers sterven jaarlijks 2500 Mexicaanse vrouwen aan eierstokkanker. Elk jaar komen er 20.000 patiënten bij.

Moeilijk te detecteren

Minister van Volksgezondheid Salomón Chertorivski kondigde in februari aan dat de behandeling van eierstokkanker binnenkort gedekt zal worden door de ziekteverzekering. Dat moet het sterftecijfer omlaag helpen.

Maar dat volstaat niet, zegt Arturo Zárate Santamaría, gynaecoloog en stichter van de Kliniek voor Eierstoktumoren in het Hospital de la Mujer (Ziekenhuis van de Vrouw), een overheidsziekenhuis in de hoofdstad. Er is dringend geld nodig voor onderzoek naar de oorzaken van de ziekte en voor preventie, zegt hij.

De ziekte is erg moeilijk te detecteren. Onderzoek van het Hospital de la Mujer laat zien dat vroegtijdige detectie de kans op genezing verhoogt. Maar op dit moment komt 70 procent van de patiënten pas het ziekenhuis binnen wanneer de kanker al andere delen van het lichaam heeft aangetast en in dat geval overleeft slechts de helft van de patiënten.

300.000 doden per jaar

Wereldwijd sterven jaarlijks meer dan 300.000 vrouwen aan eierstokkanker. Niettemin gebeurt er weinig onderzoek naar.

Bij gebrek aan methodes voor vroege detectie wordt 85 procent van de gevallen van deze vorm van kanker pas in een geavanceerd stadium vastgesteld,. Dat bleek vorige maand op het derde internationale congres over gynaecologische kanker in Madrid.

De meeste gevallen zijn te vinden in de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Spanje. Blanke vrouwen die geen kinderen hebben en ouder dan zestig jaar zijn, lopen een hoger risico om deze vorm van kanker te krijgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.