Mexico overweegt meer ontzilting in strijd tegen droogte

Mexico overweegt om stevig in te zetten op de ontzilting van zeewater in zijn strijd tegen de aanhoudende droogte. Experts vrezen nadelige milieueffecten.

  • Rodrigo González / Itson Specialisten ontwikkelden ontziltingsinstallaties om boeren in de staat Sonora van water te voorzien. Rodrigo González / Itson

De ontzilting van zeewater biedt mogelijkheden voor droge en halfdroge kustgebieden, zegt onderzoeker Rodrigo González van de afdeling Waterwetenschappen van het Technologisch Instituut van Sonora (Itson).

Om de mogelijkheden in de noordwestelijke deelstaat Sonora na te gaan hebben het Itson en de Staatscommissie voor Water een onderzoekscentrum opgericht. Dat gaat ontziltingsinstallaties bouwen en testen.

Zware droogte

Mexico werd vorig jaar getroffen door zware, aanhoudende droogte, vooral in het centrum en noorden van het land. Landbouw en veeteelt kregen rake klappen. Tientallen gemeenschappen kwamen in de problemen.

De vooruitzichten voor dit jaar zijn niet veel beter. Vooral in het noorden dreigt weer watertekort.

Mexico, een land met bijna 117 miljoen inwoners, had in 2010 nog 4250 kubieke meter water per persoon beschikbaar. Dat zal dalen tot 3936 kubieke meter in 2020 en 3822 in 2025, wat als middelmatig tot zeer laag wordt bestempeld door de Nationale Watercommissie. Ruim drie kwart van het water gaat naar de landbouw.

Eerst alle andere opties

Ontzilting “is een haalbare optie maar eerst moet men alle andere opties uitproberen”, zegt Agustín Bravo van het Mexicaans Centrum voor Milieurecht. “Het probleem met de watervoorziening in woestijn- of semiwoestijnzones is dat er geen algemeen waterbeleid is dat voorrang geeft aan de menselijke behoefte.”

Wereldwijd zijn er 16.000 ontziltingsinstallaties, met een gezamenlijke capaciteit van 66 miljoen kubieke meter water per dag, goed voor 300 miljoen mensen.

Mexico telt al 435 ontziltingsinstallaties, vooral voor de toeristische sector. Maar regelgeving ontbreekt. De regering wil dit jaar een nationaal waterplan naar het parlement brengen, waarin ook ruimte is voor ontzilting.

De enorme berg zout die na ontzilting ontstaat, kan nadelig zijn voor het milieu, zeggen experts. De ontzilting vraagt ook heel wat energie, zegt González.

Als je het zoutafval terug in zee gooit, dan lost dat niet op en veroorzaakt het stroming, waardoor het gaat migreren, zegt Bravo. “De schadelijke effecten zijn onvoldoende bestudeerd.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.