Mexico versterkt samenwerking met grootste concurrenten

Mexico kiest voor samenwerking in plaats van confrontatie met Azië. Het Zuid-Amerikaanse land heeft met Zuid-Korea en China akkoorden ondertekend om wederzijdse investeringen te bevorderen, gemeenschappelijke standpunten uit te werken over internationale onderwerpen en de culturele en wetenschappelijke uitwisseling te bevorderen. Op handelsvlak zijn China en Zuid-Korea bittere concurrenten van Mexico.

Mexico kreeg vrijdag de Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun op bezoek, en ontvangt vandaag (maandag) het Chinese staatshoofd Hu Jintao. De Mexicaanse president Vicente Fox bezocht de twee landen in 2001 en werkte sindsdien hard aan engere relaties. Dat lukte ook wonderwel, al zijn de economische relaties tussen Mexico en de Aziatische handelsmachten er niet evenwichtiger op geworden.

Spotgoedkope en gesmokkelde elektronische apparatuur, speelgoed, schoenen en textiel uit China en Zuid-Korea overspoelen al enkele jaren de Mexicaanse markt. De Aziatische groeilanden leveren koopwaar waarin Mexico zich ook heeft gespecialiseerd. In de textielindustrie heeft de concurrentie met China Mexico al 150.000 banen gekost, in de speelgoednijverheid 15.000. Werkgevers schatten het totale banenverlies van de voorbije twee jaar op meer dan 400.000 banen. Tientallen internationale bedrijven zijn van Mexico naar China verhuisd.

Omgekeerd voert Mexico nauwelijks iets uit naar China en Zuid-Korea. De waarde van de Chinese invoer in Mexico nam toe van een half miljard dollar in 1994 tot bijna 13 miljard dollar vorig jaar. De Mexicaanse uitvoer naar China steeg in diezelfde periode van 42 naar 446 miljoen dollar. De Mexicaanse handel met Zuid-Korea is nog sterker scheefgetrokken: het Mexicaanse handelstekort met dat land bedroeg vorig jaar 5,12 miljard dollar op een totaal handelsvolume van 5,42 miljard dollar.

Ook op de andere markten in de regio doen Zuid-Korea en China Mexico de duivel aan. Drie jaar geleden stak China Mexico voorbij als de op één na grootste leverancier van de VS. Zelfs de voordelen die het lidmaatschap van de Noord-Amerikaanse Vrijhandelszone Mexico biedt, bleken onvoldoende om China af te houden.

Toch houdt de Mexicaanse regering protectionistische neigingen in bedwang. “Ruzie zoeken met Azië over commerciële concurrentie zou alleen destructief uitdraaien”, zegt Sergio Ley, de Mexicaanse ambassadeur in China.

De regering in Mexico stad heeft zelfs aangekondigd dat ze een vrijhandelsakkoord met Zuid-Korea wil. De Mexicaanse zakenwereld en vooral ondernemers uit de schoenen- en kledingindustrie zien dat niet zitten. Ze klagen dat meer dan 60 procent van de producten uit China en Zuid-Korea die in Mexico op de markt komen, het land worden binnengesmokkeld of tegen dumpingprijzen worden verkocht.

De regering-Fox zegt dat China niet als een gevaar maar als een kans moet worden bekeken. “De sterke groei van de Chinese economie biedt mooie kansen om onze export op te drijven en banen te scheppen”, vertelde president Fox op een seminarie voor zakenlui in juni. Daarvoor zal de Mexicaanse economie eerst wel moeten herstructureren. 90 procent van de Mexicaanse export gaat nog altijd naar de VS.

Andere landen in Latijns-Amerika profiteren veel meer van de groei in China. Ze leveren onder meer olie, koper, nikkel, ijzererts, soja, suiker, vismeel en hout. De totale waarde van de Latijns-Amerikaanse export naar China steeg van 1,5 miljard dollar in 1990 tot meer dan 21 miljard dollar in 2004. Landen als Argentinië, Brazilië, Chili en Peru hebben in de marge daarvan ook veel engere banden aangeknoopt met Peking. Dat blijkt onder meer uit samenwerkingsakkoorden op het vlak van handel en investeringen. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.