Mexico zet de toon in bosbeheer

Mexico zet in op duurzaam bosbeheer op lokaal niveau, waarbij de plaatselijke economie gestimuleerd wordt. Het land heeft daar zoveel ervaring mee, dat het andere landen kan helpen bij bosbeheer.

Elk jaar verdwijnt wereldwijd zo’n 13 miljoen hectare bos. Ontbossing is verantwoordelijk voor 20 procent van de totale emissie van CO2, een van de belangrijkste broeikasgassen die verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde, volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO).

“De prioriteit ligt bij het voorkomen dat bossen verloren gaan. Het jaar 2011, het Internationale Jaar van de Bossen, geeft ons de mogelijkheid dit te benadrukken”, zegt Iván Zúñiga, woordvoerder van de niet-gouvernementele Mexicaanse Raad voor Duurzame Bosbouw (Ccmss).

“Een bos is een volledig ecosysteem, waar mensen ingevoegd worden”, zegt hij. “Maar mensen zorgen niet alleen voor degradatie, ze kunnen bossen ook verbeteren. De biologische rijkdom van een bos dat goed beheerd wordt, kan toenemen.” 

Kleine bedrijven

Mexico speelt, met meer dan 800.000 hectare gemeenschapsbossen, een leidende rol in het duurzaam beheer van bossen, zegt de Wereldbank. Van de 2300 plaatselijke gemeenschappen in Mexico die hout produceren onder bosbeheerplannen, zijn er 600 met eigen zagerijen of meubelmakerijen.

“Het werkt vaak om kleine bedrijven te stimuleren”, zegt Francisco Chapela, regionaal manager van TREES, een programma van de Rainforest Alliance. “Als gezinnen afhankelijk zijn van de bossen, hebben ze een goede reden om die bossen gezond te houden. Daardoor kan ontbossing voorkomen worden of het bos kan uitgebreid worden.”

Ongeveer 65 miljoen hectare land is in Mexico bedekt met bos. Het ministerie van Milieu heeft beheersvergunningen verstrekt voor 6,5 miljoen hectare. De autoriteiten zeggen dat het land jaarlijks zo’n 150.000 hectare bos kwijtraakt. Greenpeace en andere milieuorganisaties zeggen dat het meer dan 500.000 hectare is.

Certificering

De Rainforest Alliance, die in 1986 werd opgericht, lanceerde het eerste duurzame bosbouwcertificeringsprogramma in 1989 en certificeert nu voor de Forest Stewardship Council (FSC).  Tot nu toe werden 43 Mexicaanse bedrijven gecertificeerd door de Rainforest Alliance.

“Mensen hebben een vorm van ontwikkeling nodig die gebaseerd is op bronnen die niet verwoest worden als ze gebruikt worden”, zegt Victoria Santos, technisch directeur van de Organización de Ejidos Productores Forestales de la Zona Maya (Oepfzm).
 
In de gemeenschap Felipe Carrillo Puerto, in de Zuidoost-Mexicaanse staat Quintana Roo, heeft Santos persoonlijk gezien welke impact stormen en orkanen kunnen hebben. Als gevolg van de orkaan Dean in augustus 2007, moesten tien plaatselijke ‘ejidos’, of gemeenschappen, stoppen met hun bosbouwactiviteiten. Slechts drie van hen konden het werk later weer oppakken.

De Oepfzm, die in 1986 werd opgericht, telt momenteel 3000 gezinnen die 287.000 hectare tropisch bos beheren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3210   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift