Michael Jackson stelt Darfur in de schaduw

De Amerikaanse omroepen besteedden in juni 50 keer meer aandacht aan het pedofilieproces tegen Michael Jackson dan aan de crisis in het Sudanese Darfur. De obsessie voor de handel en wandel van sterren verdringt belangrijk buitenlands nieuws van de Amerikaanse televisie. Ook voor veel media in andere werelddelen blijft Afrika een blinde vlek.

De crisis in Darfur is geen klein bier. Volgens sommige schattingen zijn er de voorbije twee jaar 400.000 mensen omgekomen in het conflict tussen de Sudanese regering, de met het leger samenwerkende Arabische milities en rebellenbewegingen die het opnemen voor de zwarte bevolking in de streek. Maar steracteur Tom Cruise, die zich in juni verloofde met actrice Katie Holmes en zijn medemensen op verschillende levensterreinen van goede raad voorzag, werd die maand twaalf keer vaker in het Amerikaanse omroepnieuws vernoemd dan de perikelen in Sudan.

Onaanvaardbaar, vindt het Genocide Intervention Fund (GIF) – een fonds dat werd opgericht om een herhaling van de genocide van 1994 in Rwanda te herhalen. Samen met American Progress Action Fund probeert het fonds via de website www.beawitness.org de Amerikaanse omroepen aan te zetten meer aandacht te besteden aan Sudan en andere vergeten conflictgebieden in Afrika.

“Als de tv de genocide in Sudan niet covert, bestaat die niet in de hoofden van de meeste Amerikanen, zeggen de twee organisaties in ‘Be a Witness’, een recent rapport vol met frapperende cijfers. “Als het niet leeft bij het publiek, is er ook geen druk op de wereldleiders om iets te ondernemen om het moorden te stoppen.”

Het rapport bestudeert het avondjournaal van de grote zenders ABC, NBC en CBS en nieuwsprogramma’s van de zenders CNN, Fox en MSNBC in 2004 en in juni 2005. De kijkers van het avondnieuws van CBS kregen in heel 2004 welgeteld drie minuten lang iets over Darfur te horen. De nieuwsprogramma’s van NBC en ABC, de twee andere grote klassieke zenders, besteedden samen 23 minuten aan de wellicht zwaarste humanitaire crisis van het jaar. In juni van dit jaar raakte het nieuws uit Sudan helemaal ondergesneeuwd door de rechtszaak tegen Michael Jackson, het liefdesleven van Tom Cruise en zelfs het verhaal van Jennifer Willbanks, een bruidje dat niet kwam opdagen in de kerk en een ontvoering verzon om nog wat langer van de vrijheid te kunnen genieten. Een maand nadat Willbanks was teruggevonden, besteedden de zes grote Amerikaanse zenders nog altijd vier keer meer aandacht aan haar verhaal dan aan Sudan.

Maar Afrika is niet alleen in de Amerikaanse media van geen tel. Het Amerikaanse Media Tenor Research Institute onderzocht van januari 2004 tot eind maart 2005 de internationale berichtgeving op televisie en in de kranten in de VS, Duitsland, Zuid-Afrika en het Midden-Oosten. Nieuws over humanitaire conflicten in Afrika was “bijna onzichtbaar” in die periode, zeggen de onderzoekers. Sudan was goed voor 1,25 procent van alle internationale nieuwsberichten in die periode, en de Democratische Republiek Congo voor 0,24 procent. De media in Zuid-Afrika en de Arabische zender Al Jazeera besteedden duidelijk meer aandacht aan de conflicten in Afrika dan de Duitse en Amerikaanse media. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.