Michel: “0,7-norm geen doel op zich”

De doelstelling om in 2010 0,7 procent van het Belgische bni te besteden aan ontwikkelingshulp is “geen doel op zich”. “De kwaliteit van de hulp moet een prioritaire bezorgdheid blijven”, zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel in een persbericht als reactie op het kritische rapport over de Belgische hulp dat de Vlaamse Noord-Zuidkoepel 11.11.11 gisteren publiceerde.
België heeft de belofte om in 2010 0,7 procent van zijn bnp aan ontwikkeling te besteden vaak herhaald op internationale fora en ook ingeschreven in het regeerakkoord. Betekent het communiqué van Michel dat de doelstelling in stilte wordt afgevoerd ?

“In geen geval”, reageert Michels woordvoerster Valentine Delwart, “We gaan ons uiterste best doen om die 0,7 in 2010 te halen. Alleen hangt dat niet alleen van ons af, maar van de hele regering. We weten dat het moeilijk zal zijn.”

11.11.11 schreef gisteren in zijn rapport dat de begroting voor de federale dienst voor Ontwikkelingssamenwerking (DGOS) met 591,6 miljoen euro naar omhoog moet om de 0,7-norm te halen. “De lat ligt daarmee erg hoog”, zei 11.11.11

Delwart kan zich ook voorstellen dat er in 2010 een budget uit de bus komt waarin de 0,7 niet wordt gehaald, maar waarin kwalitatief betere hulp wordt geboden. “De minister wil evenveel energie steken in het verbeteren van de kwaliteit dat van de kwantiteit”, zei de woordvoerster. Volgens het ministerie bestaat de uitdaging voor 2008 erin de verhouding prijs/kwaliteit van de hulp te verbeteren.

Een van de kwalitatieve mankementen die 11.11.11 in zijn rapport aanklaagt is de versnippering van de Belgische hulp over een dertigtal landen en verschillende sectoren. In het persbericht dat als titel “Prioriteit: kwaliteit” meekreeg, verheugt de minister zich over die analyse en stelt hij de ngo’s voor samen met hen op zoek te gaan naar manieren om hun programma’s doeltreffender te maken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.