Microchip spoort foute geneesmiddelen op

Wetenschappers hebben een microchip ontwikkeld die echte van valse geneesmiddelen moet onderscheiden. Vooral in ontwikkelingslanden kan de goedkope methode veel levens redden.

In ontwikkelingslanden vormen ondermaatse geneesmiddelen vaak een groot probleem, omdat effectieve geneesmiddelen cruciaal zijn in de strijd tegen ziektes zoals tuberculose, hiv/aids en malaria. Er is niet alleen namaak, ook legitieme middelen presteren soms ondermaats omdat er iets schort aan de productie, omdat ze slecht zijn opgeslagen zijn of blootgesteld werden aan zonlicht.

Goedkoop

De nieuwe chip moet een belangrijk wapen worden in de strijd tegen die ondermaatse middelen. Hij kost maar enkele eurocenten om te produceren en kan ingesteld worden om een specifiek actief ingrediënt in een geneesmiddel op te sporen.

De chip past in een doos ter grote van een schoendoos, die de naam “PharmaCheck” meekreeg. Een fluorescent licht geeft de kwaliteit en kwantiteit van de actieve stof aan.

Beurs

De uitvinding heeft een beurs gewonnen van de “Grand Challenge through Development”, een samenwerking van onder meer het Amerikaanse ontwikkelingsagentschap Usaid, de Bill & Melinda Gates Foundation, Grand Challenges Canada en het Britse Department voor Ontwikkeling.

“Deze technologie belooft baanbrekend te worden in de strijd tegen ondermaatse en valse geneesmiddelen”, zegt Anthony Boni van de Amerikaanse ontwikkelingsdienst Usaid in een persbericht. “Het is goedkoop, makkelijk in gebruik en effectief. We verwachten dat PharmaCheck een revolutie wordt in de strijd tegen de vloedgolf van ondermaatse geneesmiddelen.”

Pharmacheck zal nu op het terrein getest worden, en moet binnen twee jaar de proeven hebben afgerond en klaar zijn voor gebruik.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.