Microkrediet groeit als kool in Latijns-Amerika

Tegen 2015 moeten 175 miljoen gezinnen in ontwikkelingslanden toegang hebben tot collectieve leningen voor kleinschalige initiatieven. Die doelstelling onderschreven vertegenwoordigers van banken, ngo’s en regeringen uit Latijns-Amerika vorige week op een Latijns-Amerikaanse top over microkrediet in het Chileense Santiago.
Aan het eind van het jaar zullen bijna 100 miljoen arme gezinnen een lening afgesloten hebben bij een instelling die microkrediet verstrekt. De Bengalese econoom Muhammad Yunus, de stichter van de eerste ‘bank voor de armen’, stelde in Chili voor om dat bereik tegen 2015 op te trekken naar 175 miljoen gezinnen. De 1200 vertegenwoordigers uit Latijns-Amerika stemden voor.



De kaap van honderd miljoen gezinnen werd acht jaar geleden vooropgesteld. De prognoses wijzen uit dat die doelstelling eind 2005, het Internationale Jaar van het Microkrediet, net niet gehaald zal worden. De laatste volledige overzichtscijfers dateren van 2003, en toen bereikte het systeem al 81 miljoen gezinnen (van wie 55 miljoen extreem arm).



Het idee om kleinschalige kredieten te verstrekken aan armen ontstond dertig jaar geleden in Bangladesh. Daar richtte Yunus de Grameen Bank op, die leningen verstrekte aan mensen die andere banken als ‘niet kredietwaardig’ beschouwden. Het voorbeeld van de Grameen Bank kreeg over de hele wereld navolging.



Sam Daley-Harris, de directeur van de Microcredit Summit Campaign, is tevreden met de vooruitgang die geboekt wordt in Latijns-Amerika en de Cariben. Meer dan 400 instellingen - veelal ngo’s - schrijven daar zachte leningen uit. Daley-Harris is vooral opgezet met het feit dat steeds meer traditionele banken zich wagen aan leningen voor de armen. Het aantal bonafide instellingen neemt toe, en dat is een welgekomen tegengewicht tegen de woekeraars die azen op de armen.



Eulogia Santelices, een 38-jarige moeder van vier uit Chili, getuigt: Toen ik gewone banken vertelde dat ik 40.000 peso’s wilde lenen (ongeveer 53 euro) om thuis een bakkerij te openen, lachten ze me gewoon uit. Private geldschieters boden me een lening aan met een interest van 10 procent - echt schandalig. Vandaag is Santelices één van de klanten van Fondo Esperanza, een instelling die werd opgericht door een katholieke humanitaire organisatie in Chili.



Fondo Esperanza leent aan groepen van 20 mensen, een klassieke formule die de sociale controle versterkt. Het aantal wanbetalers bij de bank ligt bijzonder laag: 90 procent van de ontleners betaalt op tijd zijn of haar maandelijkse aflossing. De Grameen Bank maakt zich sterk dat 56 procent van haar klanten (vooral vrouwen) dankzij de leningen uit de armoede ontsnappen. (MM/ADR)

Microcredit summit campaign

http://www.microcreditsummit.org


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.