Microkredieten helpen Kirgiziërs vooruit

Microkredieten stonden de afgelopen maanden in een slecht daglicht. In plaats van armen vooruit te helpen in het leven, zouden ze hen nog dieper in de schulden storten. Frans Verheeke, voorzitter van investeringsfonds Incofin cvso, distantieert zich van de wanpraktijken. Hij benadrukt dat 2010 een ontzettend goed jaar was voor zijn instelling. Het aantal investeerders ging fors omhoog en in Kirgizië openden steeds meer microkredietkantoren de deuren.

  • Andreas Berg De markt van Bishkek, Kirizië: dankzij microkrediet kunnen kleine handelaars aan de slag Andreas Berg

De Kirgizische Gulkhan Sadykova ging een lening aan bij het lokale kantoor Kompanion. ‘Ik heb acht kinderen, zonder het geleende geld was het onmogelijk om hen te onderhouden’, vertelt ze. Vier jaar geleden kreeg Gulkhan een zwaar ongeluk, waarna ze medische zorgen nodig had. Om rond te komen, moest haar man in Rusland aan de slag. Het geld dat hij daar verdiende was net voldoende om de medische zorgen te betalen, maar volstond niet om het hele gezin te voeden. Dankzij de lening van Kompanion kon Gulkhan een eigen zaak oprichten. Nu maakt ze mannenkleding en verdient ze voldoende om in haar onderhoud te voorzien.

Kompanion, een partner van Incofin, doet meer dan enkel geld lenen. Ze verschaft ook informatie en helpt projecten opzetten. Voor de oudere bevolking in Kirgizië, opgegroeid in het communisme, is marktgericht denken iets nieuws. Ze staat nogal wantrouwig tegenover geld van het “kapitalistische Westen”. Maar doordat de bewoners Kompanion kennen, zijn ze sneller geneigd geld te lenen. Kompanion onderscheidt zich uitdrukkelijk van traditionele banken. Werknemers proberen zoveel mogelijk tot bij de mensen te komen om de kloof tussen beiden te dichten. Vaak hebben ontleners het geld niet om zich te verplaatsen naar het dichtstbijzijnde kantoor. Landbouwers zijn bovendien dikwijls beschaamd om in hun traditionele klederdracht naar de banken te gaan, waar ze ontvangen worden door mensen in maatpak.

‘In Kirgizië zijn er al honderd kantoren, het doel is om dat aantal te verdubbelen’, zegt Kompanion-manager Ulanbek Termechikov. ‘De economie in Kirgizië blijft een uitdaging. Niet alleen kampt het met zijn Sovjetverleden, het ligt ook tussen twee grote en economisch krachtige landen –China en Kazachtstan.’

Volgens gedelegeerd bestuurder Loïc De Cannière is de gemiddelde rentevoet bij Incofin 25 procent. Dat lijkt veel, maar het is nog altijd een pak minder dan de interest die lokale woekeraars aanrekenen –tot honderd procent. De rentevoet van Incofin kan bovendien verklaard worden door de hoge vaste kosten. Zelfs voor leningen niet hoger dan 400 euro moet er een hele analyse gemaakt worden: voldoet het bedrijf wel aan de financiële en sociale criteria? Daarnaast moet Incofin zich indekken voor risico’s zoals niet-terugbetalingen en mogelijke wisselkoersverliezen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift