Microsoft wordt klimaatneutraal

Softwaregigant Microsoft wil binnen het jaar volledig klimaatneutraal zijn. Niet door de uitstoot te compenseren, zoals veel andere bedrijven doen, maar door de eigen afdelingen een prijs voor hun uitstoot op te leggen.

“Bij het begin van fiscaal jaar 2013 (dat op 1 juli start), zal Microsoft klimaatneutraal worden over al onze operaties, inclusief datacentra, softwarelabo’s, luchttransport en kantoorgebouwen”, schrijft chief operating officer Kevin Turner in een persbericht.

Interne taks

Het bedrijf kiest voor een interne CO2-taks, die door alle afdelingen in meer dan honderd landen betaald zal moeten worden. Op die manier worden alle geledingen van het bedrijf verplicht over hun eigen klimaatafdruk na te denken, inclusief de klimaatintensieve datacentra.

Alle afdelingen worden zo gestimuleerd om op zoek te gaan naar een meer efficiëntere werkwijze, lager brandstofgebruik en klimaatvriendelijk transport. De overblijvende CO2-uitstoot wordt gecompenseerd via de aankoop van CO2-kredieten.”Ik ben vooral enthousiast over dat deel van het plan”, schrijft Turner, “dat klimaatbewustzijn stimuleert in elk onderdeel van ons bedrijf over de hele wereld.”

Voorbeeld

Vanaf 1 juli moeten alle afdelingen de kosten van CO2-uitstoot integreren in hun begroting. Ze betalen een bedrag per ton CO2, geld dat in een centraal fonds gestort wordt waarmee Microsoft CO2-kredieten of hernieuwbare energie kan aankopen.

Microsoft hoopt met de beslissing ook andere bedrijven in de sector aan te zetten hetzelfde te doen. “We zijn er ons van bewust dat we niet het eerste bedrijf zijn dat klimaatneutraal wil worden, maar we hopen dat onze beslissing andere bedrijven, groot en klein, kan aanmoedigen om te kijken wat zij kunnen doen om dit belangrijke probleem op te lossen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.