Microverzekering is veel minder populair dan microkrediet

De microverzekering is veel minder populair dan het microkrediet. De verzekeringsindustrie is minder geneigd tot vernieuwing, zeggen experts.

Wereldwijd maken naar schatting 150 miljoen mensen gebruik van een microverzekering, een bescheiden, snelle verzekering voor arme gezinnen bij onder meer overlijden. Dat cijfer ligt veel lager dan de 687 miljoen mensen die vorig jaar een microkrediet afsloten. De laatste dertien jaar is het aantal arme gezinnen met een microkrediet zelfs achttien keer groter geworden, blijkt uit cijfers die zijn bekendgemaakt in het Spaanse Valladolid, waar deze week de Wereldtop voor Microkrediet plaatsvindt.

Volgens de Mexicaanse Isabel Cruz, voorzitter van het Latijns-Amerikaans Forum voor Rurale Financiën, werkt de verzekeringsindustrie nog “zeer klassiek” en is ze weinig vatbaar voor vernieuwing. Bovendien begrijpen veel potentiële begunstigden het systeem niet. “Arme mensen begrijpen niet wat een microverzekering is, het concept moet hen via andere, geleidelijke mechanismen bijgebracht worden, met de hulp van financiële opvoeding.”

Een andere oorzaak is dat er geen kanalen zijn om zo’n verzekering tot bij de mensen te brengen. Tot nog toe gebeurde dat alleen via instellingen voor microkredieten, en die begrijpen de armen niet altijd, en ze verbinden de verzekering bovendien aan de bescherming van de lening, zegt Cruz.

Geen kleine verzekeringen

“Microverzekeringen zijn geen kleine verzekeringen”, zegt Cruz. Volgens haar is in de verzekeringsindustrie “een nieuwe institutionele architectuur” nodig om deze nieuwe vorm verder te verspreiden.

Brazilië bijvoorbeeld heeft de concepten van microverzekeraar en sociaal makelaar uitgewerkt – “zeer vernieuwend”, zegt Cruz.

Een microverzekering is een bescheiden verzekering die een arm gezin kan behoeden voor de vernietigende kracht van onvoorziene tegenslagen, zoals de dood van een familielid, een gezondheidsprobleem, een ongeval. Wie niet verzekerd is, ziet zich in een dergelijke situatie vaak verplicht zijn bezittingen van de hand te doen.

In de Dominicaanse Republiek bijvoorbeeld biedt de microverzekering 3x1 van de Spaanse stichting Codespa een dekking van 1000 euro, bij arbeidsongeschiktheid, bij overlijden en voor begrafeniskosten. Een keer per jaar betaalt de verzekeringsnemer 4 euro. Meer dan tweeduizend Dominicanen sloten een dergelijke microverzekering af.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift