Midden-Amerika houdt hart vast voor defilé van orkanen

De eerste stormen van het jaar hebben al 69 mensen gedood in Midden-Amerika, en de regio krijgt tot november waarschijnlijk nog een vijftiental orkanen te verwerken. Experts houden er rekening mee dat er een grote ramp zit aan te komen.

Midden-Amerika en de Cariben krijgen elk jaar van juli tot november een rijtje tropische stormen over zich heen. Meteorologen geloven dat dit jaar nog woeliger wordt dan het al behoorlijk stormachtige 2004. Zware regenval en de bijhorende overstromingen, aardverschuivingen en modderstromen hebben in Honduras en El Salvador al aan minstens 37 mensen het leven gekost; in Guatemala vielen 29 slachtoffers en in Costa Rica drie.

Tot hiertoe is Midden-Amerika aan het ergste ontsnapt. Dennis, de eerste grote orkaan van het jaar, trok over Haïti, Cuba en Florida en eiste daar meer dan twintig dodelijke slachtoffers. Een nog sterkere orkaan, Emily, heeft zaterdag voor zware overstromingen gezorgd op Jamaïca en zet nu koers naar het Mexicaanse schiereiland Yucatan.

Emily verscheen amper vier dagen nadat Dennis zijn opwachting maakte, en dat is uitzonderlijk. Volgens het Amerikaanse Orkaancentrum in Miami is de aanhef van het orkaanseizoen dit jaar bijzonder hevig. De experts in Miami verwachten dit jaar 15 à 16 orkanen, waaronder acht of negen grote jongens die veel schade kunnen aanrichten.

Midden-Amerika vreest een herhaling van 1998. Toen maakte de orkaan Mitch in Centraal-Amerika 10.000 slachtoffers; wind en water richtten ook voor 4 miljard euro schade aan. Honduras en Nicaragua liepen bij hun ontwikkeling tien jaar vertraging op, schatten de VN.

De landen van Centraal-Amerika hebben zich de voorbije jaren beter voorbereid op dergelijke rampen. De meest landen hebben nu evacuatieplannen voor bedreigde streken en beter uitgeruste nooddiensten, en hebben ook een gezamenlijk centrum dat preventie en rampbestrijding in de regio moet coördineren.

Maar Midden-Amerika is straatarm, en de inspanningen volstaan nog lang niet. Volgens Benedicto Girón van de Guatemalaanse Coördinatie voor Rampbeheersing wonen in zijn land zowat 400.000 mensen op plaatsen die bij noodweer extreem gevaarlijk worden, maar die geen gevolg willen geven aan evacuatiebevelen omdat ze nergens anders heen kunnen. 23 van de 38 miljoen inwoners van Midden-Amerika leven in armoede. Ze moeten vaak wonen op steile en onvoldoende beplante hellingen, dicht bij gevaarlijke kusten of in de buurt van rivieren of riolen waarvan het debiet bij sterke regenval razendsnel toeneemt.

Op 29 juli vindt in Panama een Caribische top plaats. Rampbestrijding en preventie staan er ook op de agenda. (PD)
Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift