Migranten als bruggenbouwers voor ontwikkeling

Het potentieel van migranten voor de ontwikkeling van hun herkomstland is immens. Hun geldtransacties en kennis staan daarbij centraal. Alleen ontbreken nu nog het kader en de concrete maatregelen om hun potentieel op efficiënte wijze te benutten. Een rist aanbevelingen van migratieorganisaties kan soelaas brengen.

  • IHH Humanitarian Relief Foundation/TURKEY Door de kennis over te dragen die ze in hun ontvangsland hebben verworven, kunnen migranten bijdragen aan de ontwikkeling van hun herkomstland. IHH Humanitarian Relief Foundation/TURKEY

Meer dan 400 miljard dollar is het gigantische bedrag aan geldtransfers dat migranten in 2010 aan familie in hun herkomstlanden wereldwijd overmaakten. Die geldtransfers betekenen een aanzienlijke steun voor de ontvangende families, die hun armoede erdoor zien afnemen en er betere levensomstandigheden voor in de plaats krijgen.

Maar niet alleen voor hun families zijn migranten van groot belang: hun geldtransfers en menselijk kapitaal, in de vorm van kennis, kunnen ook een essentiële rol spelen in de algemene ontwikkeling van hun herkomstland.

‘De overheden van zowel herkomstland als ontvangstland realiseren zich het enorme potentieel van migranten voor de ontwikkeling van hun herkomstland, maar het beleid is nog niet voldoende ontwikkeld om dat potentieel op efficiënte wijze te benutten’, zegt Kathleen Newland, mede-oprichtster en directeur van de onafhankelijke denktank Migration Policy Institute (MPI). ‘De initiatieven van migranten zijn spontaan, vrij geïsoleerd en niet voldoende ondersteund om momenteel van grote impact te zijn op de ontplooiing van hun land van herkomst’, legt ze de vinger op de wond.

Kostbare kennis verloren

‘Neem het voorbeeld van een Afrikaanse migrant die in Nederland tot arts is opgeleid en eraan denkt naar Afrika terug te gaan om er zijn medische kennis door te geven’, verduidelijkt Santo Deng, Zuid-Soedanese migrant in Nederland en voorzitter van het Diaspora Forum for Development. ‘De kans is groot dat de migrant van zijn plan afziet, omdat hij vreest dat enkele maanden afwezigheid hem zijn job zullen kosten in Nederland of dat hij geen aanspraak meer zal kunnen maken op bepaalde rechten. Op die manier gaat kostbare medische kennis verloren die nochtans gunstig zou zijn voor de ontwikkeling van het herkomstland.’

Om aan dergelijke ongewenste effecten tegemoet te komen en de migratiecirculatie in het algemeen aan te moedigen, doen het MPI en de International Organization for Migration (IOM) in een pas gelanceerd handboek een rist aanbevelingen aan de overheden van zowel oorsprong- als ontvangstland.

Stimuli

Eén van de eerste stappen die overheden volgens het MPI en de IOM moeten ondernemen, is het uitbouwen van een gunstig juridisch kader. Wetten die voorzien in flexibele verblijfsrechten en geografisch overdraagbare sociale zekerheidsrechten, zoals pensioen en ziekteverzekering, vormen voor de migrant een stimulans om voor een bepaalde periode terug te keren naar zijn herkomstland en er zijn kennis over te dragen. De betrokken overheden kunnen bijkomend financiële steun geven om migratiecirculatie te verzekeren. Zo zal een migranten eerder geneigd zijn om tijdelijk naar zijn oorsprongland terug te keren, als zijn verplaatsingskosten worden vergoed.

Met het geld dat migranten opsturen naar hun families in hun herkomstland, kunnen productieve investeringen worden gedaan die aanzetten tot duurzame economische groei

Wanneer de migrant uiteindelijk terugkeert naar zijn herkomstland om er te werken en zijn expertise door te geven, is het volgens het MPI en de IOM van belang dat migranten niet het werk innemen van de lokale bevolking. Ook situaties waarbij de migrant door financiële steun het drie- tot vierdubbele verdient van een lokale werkkracht, keuren de migratieorganisaties af. Voor een succesvolle migratiecirculatie is immers de steun van het herkomstland nodig. En hoewel de voordelen voor het oorsprongland duidelijk zijn, is de terugkomst van de migrant niet altijd evident: migranten worden er volgens migratie-expert Ronald Skeldon niet per se met open armen ontvangen, omdat sommigen hun migratie beschouwen als een gemakkelijke vlucht voor een hard regime of moeilijke economische omstandigheden.

Economische groeifactor

Net als het menselijk kapitaal, kunnen ook de bestaande geldtransacties meer opbrengen als ze in goede banen worden geleid. Momenteel verloopt de geldstroom van ontvangstland naar herkomstland vaak nog cash-to-cash, terwijl elektronische transacties leiden tot minder kosten, veiliger en zekerder zijn en in een latere fase interesten opbrengen. De MPI en het IOM raden overheden dan ook aan om maatregelen te nemen die transacties via elektronische overschrijving bevorderen.

Het geld dat migranten naar hun families zenden en nu voornamelijk wordt gebruikt voor dagelijkse consumptie, leent zich bovendien voor grootschaligere voordelen. Het geld kan immers ook worden aangewend om productieve investeringen te doen in het herkomstland, die op hun beurt aanzetten tot duurzame economische groei. De MPI en OIM wijzen erop dat dit opnieuw actie van de overheden vereist, bijvoorbeeld in de vorm van belastingsvoordelen bij investeringen en trainingsprogramma’s voor ondernemers.

Op die manier kunnen de transacties een belangrijke pijler worden in de economie het herkomstland en een belangrijke steun om de handelsbalans in evenwicht te houden.

Voordeel voor iedereen

‘Voor het welslagen van migranten als bruggenbouwers voor ontwikkeling, is de steun nodig van de overheden van respectievelijk ontvangst- en herkomstland en van de migranten’, benadrukt Kathleen Newland. ‘Overleg, begrip en vertrouwen tussen de overheden en de migranten, via diasporaorganisaties, is daarbij van vitaal belang.’ Volgens het MPI en de IOM is het nu aan de overheden om voldoende inspanningen te leveren om geld en technische know-how vrij te maken voor een efficiënte migrantencirculatie.

Santo Deng gelooft dat de inspanningen zichzelf terugbetalen: ‘De baten van het land van herkomst doen zich voor in termen van ontwikkeling. Het ontvangstland doet zijn voordeel door bij te dragen aan die ontwikkeling via de migrant, zonder zelf veel te verliezen. De migrant tenslotte voelt zich goed bij zijn bijdrage aan zijn herkomstland en toont dat hij de middelen en kennis, die hij in het ontvangsland verworven heeft, op een positieve manier aanwendt. Het is niet minder dan een ‘triple win’: iedereen heeft er baat bij.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.