Migranten lijden onder kwijnende bouwsector VS

Met zo’n dertig anderen staat Gerardo, een migrant zonder papieren, voor het warenhuis 7-Eleven in Alexandria in de staat Virginia. Hij hoopt dat een bouwbedrijf hem werk komt aanbieden. De kou van de zondagochtend is een klein ongemak. Problematischer is dat hij geen papieren heeft, en sinds kort geen werk meer.
Soms moeten ze dagen wachten op werk zegt Gerardo (32) uit Guatemala. Werk in de bouw betaalt het beste, maar het is er steeds minder. “Er komt meer werk bij schilder- en verhuisbedrijven”, zegt hij. Ongeveer 28 procent van de werknemers in de bouw is van buitenlandse afkomst, blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Bureau voor de Statistiek.
Van het geld dat buitenlandse werknemers verdienen, wordt een groot deel naar familieleden in het land herkomst gestuurd. De afname van deze geldstroom is al merkbaar, met name in Latijns-Amerika waar veel migranten vandaan komen. Uit cijfers van de Wereldbank blijkt dat migranten uit Latijns-Amerika en het Caribische Gebied vorig jaar in totaal 60 miljard dollar naar huis stuurden.
Gerardo stuurt zijn ouders ook nog steeds regelmatig geld, terwijl hij ze al tien jaar niet meer heeft gezien. Maar van een snelle groei van bedrag dat migranten naar huis sturen, is geen sprake meer. In 2007 groeide de geldstroom naar Latijns-Amerika maar met 6 procent, terwijl er sinds 2002 sprake was van een verdubbeling.
De werknemers van een transactiepunt in New York merken ook dat er iets is veranderd. “Onze klanten sturen minder geld naar huis”, zegt Linda Delgado van Delgado Travel in het etnisch gekleurde district Queens. Begin 2007 werd meestal ongeveer 250 dollar overgemaakt, zegt Delgado. Begin dit jaar was het doorsnee bedrag gedaald tot tussen 180 en 200 dollar. “Er worden ook vaker kleine bedragen overgemaakt, 20, 30 of 60 dollar. Mensen sturen wat ze kunnen missen.”
Hypergevoelig
Het totale geldbedrag dat migranten naar huis sturen, is hoger dan het bedrag aan buitenlandse ontwikkelingshulp. De inkomsten van de migranten worden ook gezien als een middel om de armoede in ontwikkelingslanden te bestrijden. “In 2006 waren er 1,5 miljard transacties wereldwijd, voor een totaal bedrag van 300 miljard dollar, gestuurd door naar schatting 150 miljoen migranten wereldwijd”, zegt mede-directeur Marcelo Suarez-Orozco van de afdeling Immigratiestudies van de Universiteit van New York.
“Immigranten zijn hypergevoelig voor economische schommelingen”, legt Suarez-Orozco uit. De afnemende werkgelegenheid kan ook een direct effect hebben op het aantal nieuwe immigranten. “Mensen laten hun verwanten thuis weten dat er geen werk is en dus ontmoedigen ze nieuwe immigranten.” De economische stand van zaken geeft meestal ook een goede indicatie van hoe het Amerikaanse publiek immigranten ziet. Minder werk betekent meestal ook minder tolerantie, zegt hij.
Door de neergang kan de concurrentie onder werkzoekers toenemen, en daarmee ook de spanning gerelateerd aan etnische afkomst, zegt Darrick Hamilton, co-auteur van een studie naar Afrikaanse Amerikanen die werken in de bouwsector in New York. “Latino’s en zwarte immigranten krijgen doorgaans minder betaald dan witte immigranten. Als het slechter gaat met de economie, is de kans groot dat de zwakste groepen daar het meest onder lijden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift