Migranten verkracht en geslagen in Oost-Europa

In Oost-Europa worden duizenden migranten misbruikt door semilegale arbeidskantoren. Ze wordt verkracht en geslagen, zeggen verscheidene Oost-Europese organisaties.
Volgens de Tsjechische media zijn duizenden werkloze migranten virtueel slaven geworden van semilegale ‘arbeidsbemiddelaars’. Ngo’s in andere Oost-Europese landen signaleren gelijkaardige misbruiken. Ze zeggen dat maffia’s achter de arbeidskantoren zitten.

Veel migranten zeggen dat de arbeidskantoren hen buitensporige bedragen vragen voor documenten, onderdak en werk. Vaak worden ze geslagen en vernederd, sommigen zijn verkracht. Velen durven niet naar de politie uit vrees het land te worden uitgezet.

“Zelfs wij wisten niet dat het probleem zo diepgeworteld was”, zegt Lucie Sladkova, hoofd van de Praagse afdeling van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). “De foltering, verkrachting en pure afhankelijkheid van die mensen van zogenaamde arbeidsbemiddelaars heeft niet alleen ons maar ook het publiek geschokt. De overheid moet hard optreden tegen de mensen die hierachter zitten.”

Nog kwetsbaarder door de crisis



Na de val van de Muur in 1989 kwamen migranten uit Azië en andere relatief arme gebieden naar Oost-Europa omdat de economie daar een sterke groei kende. Nu zijn de Oost-Europese landen het hardst getroffen door de economische crisis. In sommige landen is de werkloosheid opgelopen tot 15 procent.

“Migranten zijn nog kwetsbaarder in tijden van crisis”, zegt woordvoerder Jemini Pandya op het IOM-hoofdkwartier in Genève. “Zij verliezen meestal als eerste hun baan, krijgen lagere lonen en werken in slechtere omstandigheden, waardoor ze in uitzichtloze situaties terechtkomen.”

Vicieuze cirkel



Migranten komen vaak in de ‘slavernij’ terecht nadat ze in contact zijn gekomen met arbeidskantoren die door de maffia worden gerund. Ze moeten hun paspoorten inleveren, krijgen te horen dat ze een werkvergunning nodig hebben en voor ze het goed beseffen betalen ze hoge ‘commissies’ en lopen de schulden op.

“Een migrant die zijn baan verliest kan geen andere vinden en belandt in de onzekerheid van maanden wachten op werk- en verblijfsvergunningen”, zegt Sladkova. “Dan komt er iemand langs die alles in enkele dagen belooft op te lossen in ruil voor een commissie, en op voorwaarde dat ze hun paspoort overhandigen.

“Zodra ze dat gedaan hebben, zijn ze helemaal afhankelijk van die persoon, die zal terugkomen en steeds meer ‘commissies’ zal vragen voor ze hun paspoort terugkrijgen, of ze zullen onderdak voor hen vinden en daar plots enorme huur voor vragen. Dus lenen ze geld – van de maffia – om die huur te betalen en bevinden ze zich plots in een vicieuze cirkel.”

Sommige slachtoffers in Tsjechië zeggen dat ze zwaar werden geslagen nadat ze hun beklag hadden gedaan. Vrouwen zeggen ze dat naar maffiabazen gebracht werden, die hen verkrachtten. Als ze al werk krijgen, dan zijn de arbeidsomstandigheden vaak slecht en houden de ‘bemiddelaars’ zoveel in dat er nauwelijks voldoende overblijft om van te leven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.