Migranten zetten Obama onder druk

Overal in de Verenigde Staten komen migranten massaal op straat om Barack Obama onder druk te zetten. Ze willen dat de president zijn aangekondigde hervorming van migratiewetgeving versnelt.
De betogingen begonnen zondag in de zuidelijke staat Arizona, waar duizenden migranten de straten van Phoenix innamen. De komende weken zijn manifestaties gepland in Texas, California en New York. “We stoppen niet totdat de migratiehervorming er komt”, zegt Arturo Rodríguez, voorzitter van de Unión de Campesinos, de vakbond die de protestmarsen organiseert.

President Obama heeft een grote hervorming van de migratiewetgeving aangekondigd.
Eind dit jaar buigt het Congres zich over die kwestie, maar de migranten vinden dat te laat.

“We willen dat de president ons helpt”, zegt Josefina Moreno, die zondag mee betoogde in Phoenix, samen met haar kleindochter. “Hij is onze enige hoop om uit de schaduw te kunnen treden.” Moreno is 52 en woont al zestien jaar in de Verenigde Staten maar ze beschikt nog steeds niet over geldige papieren. Ze vreest dat de politie haar het land uitzet en haar zo van haar familie scheidt.

Legalisering



“Er is een sterke anti-migrantenstemming in Arizona”, zegt Arturo Rodríguez. “Dat de mensen nu op straat gekomen zijn om veranderingen te vragen toont hun engagement en moed.”

Alle organisaties die de betogingen steunen, pleiten voor de legalisering van de ongeveer 12 miljoen migranten in de Verenigde Staten. Tegenstanders, onder meer de gouverneur van Arizona, de Republikein Jan Brewer, stellen dat de illegale immigratie de overheid veel geld kost, de kosten voor de gezondheidszorg opdrijft en de werkloosheid doet toenemen.

“Ik denk niet dat het Congres de hervorming dit jaar goedkeurt. We zijn er niet klaar voor”, zegt Jon Kyl, senator voor Arizona. In 1997 probeerde hij al eens tevergeefs een wetsvoorstel voor de legalisering van migranten zonder papieren erdoor te krijgen. “Wie toen tegen de wet stemde, heeft nog steeds een goed argument: we hebben niet alles gedaan wat we kunnen om de grens te beveiligen.” Onder meer gouverneur Brewer pleit ervoor de Nationale Garde aan de grens met 250 manschappen te versterken.

Latino’s geviseerd



De helft van de migranten die clandestien de Verenigde Staten binnenkomt, doet dat via Arizona. Via de zuidelijke staat komt ook de helft van de drugs het land binnen.

De drugs- en mensenhandel gaan gepaard met een zeer hoog aantal ontvoeringen. Vorig jaar onderzocht de politie 368 ontvoeringen in Phoenix alleen al. Volgens de politie van Phoenix telt de stad meer dan honderd schuilplaatsen waar mensenhandelaars migranten opsluiten. Ze laten hen pas vrij als de familie een losgeld betaalt.

Ook de politie zelf ligt onder vuur. Het ministerie van Justitie onderzoekt beschuldigingen dat de politie van de Maricopa County, de county waarin zich Phoenix bevindt, mensen oppakt op basis van huidskleur en daarbij vooral de Latinogemeenschap viseert.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.