Migratie blijft Spaanse verkiezingsstrijd domineren

De Spaanse conservatieven van de Partido Popular (PP) trekken voluit de kaart van het migratiethema in de aanloop naar de verkiezingen van 9 maart. Ze verwijten premier Zapatero dat diens amnestieregeling een veel grotere instroom van vreemdelingen veroorzaakt heeft.
“We moeten voor orde en controle zorgen, want het probleem loopt uit de hand,” zei Mariano Rajoy, de leider van de rechtse PP, tijdens een verkiezingsdebat met eerste minister Zapatero. “We zijn het land met de tweede grootste instroom van vreemdelingen ter wereld, het is een lawine.”
Rajoy legde de schuld voor de “lawine” bij Zapatero en diens amnestieregeling. Drie jaar geleden kregen 700.000 mensen zonder papieren daardoor een verblijfs- en werkvergunning.
De nieuwe wetgeving bepaalt tegelijk dat migranten die in Spanje willen komen werken, op voorhand een inreisvisum moeten aanvragen en een arbeidscontract moeten ondertekenen voor ze in het land terecht kunnen. Migranten die een werkvergunning krijgen, betalen mee voor de sociale zekerheid en hebben het recht op gezondheidszorg en een werkloosheidsvergoeding.
“De wet was als een oproep die overal ter wereld gehoord werd”, zei Rajoy. “Ik wil die regularisatie van immigranten stopzetten. Ik pleit voor een ‘integratiecontract’ en voor de uitzetting van buitenlanders die een misdrijf begaan.”
Zapatero was niet erg onder de indruk. Hij beschuldigde zijn rivaal ervan het migratiethema als electoraal wapen te gebruiken en wees er op dat tijdens het bewind van de PP 700.000 migranten illegaal aan de slag waren in Spanje.

Kijkcijferkanon


Het debat op televisie tussen de kopstukken van de socialistische partij (PSOE) en de PP was het eerste in vijftien jaar en het bleek een heus kijkcijferkanon. Maar liefst dertien miljoen Spanjaarden stemden erop af, twee miljoen meer dan het vorige debat in 1993 tussen Filipe González van de PSOE en José María Aznar van de PP.
Sinds dat debat had de PP stelselmatig de oproep van de PSOE tot een debat geweigerd. Analisten denken dat Rajoy nu wel instemde met een debat omdat de peilingen een nipte nederlaag voor de PP voorspellen en dat Rajoy die hoopt om te buigen. Op 3 maart is een tweede debat gepland tussen de twee toppolitici, zes dagen voor de eigenlijke verkiezingen op 9 maart.
Peilingen meteen na de uitzending wezen uit dat het grootste deel van de kijkers Zapatero als winnaar van het debat beschouwde. Ook politieke commentatoren waren het erover eens dat Zapatero overkwam als de meest geloofwaardige kandidaat en dat Rajoys aanvallen en agressieve toon zijn imago geen goed deden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.