Mijnbouw steeds belangrijker in Peru

De concurrentiepositie van Peru in de mijnbouwindustrie gaat erop vooruit. Op een ranglijst van meest concurrerende landen, steeg Peru van de plaats 52 naar 28. Daarmee streeft het Brazilië, Argentinië, Rusland, Zuid-Afrika en Bolivia voorbij.
Onderzoekers van Canadese Fraser Institute onderzochten de effecten van factoren als concessiebeleid, belasting en regulering op mijnbouwinvesteringen. De resultaten van de onderzoeken, die sinds 1997 worden gehouden, reflecteren de visie van leidinggevenden en managers van mijnbouw- en consultancybedrijven in de hele wereld.

Peru voert vanwege de hoge internationale prijzen voor mineralen een aanmoedigingsbeleid met betrekking tot investeringen. Het onderzoek laat onder meer zien dat in Peru het hele dorp La Encañada in de noordelijke regio Cajamarca in concessie is gegeven aan mijnbouwbedrijven, inclusief het gemeentehuis, de parken en zelfs de begraafplaats. Net als in La Encañada werd de ondergrond van een aantal inheemse dorpen in de hooglanden in concessie gegeven aan mijnbouwbedrijven.

Peru’s aantrekkingskracht groeide de afgelopen jaren als gevolg van politieke stabiliteit en een gunstig belastingbeleid. Peru is zelfs topproducent van goud, zilver, zink, lood en tin in Latijns-Amerika. De mijnbouw is in het land goed voor 60 procent van de inkomsten uit export.


Keerzijde van de medaille



Maar de groei brengt ook minder positieve effecten met zich mee. Uit een rapport van de Wereldbank uit 2006 bleek dat de kosten van de aantasting van het milieu oplopen tot 3,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp), terwijl de overheid 0,3 procent van het bbp investeert het voorkomen of bestrijden van milieuschade.
“De voorwaarden voor de bedrijven zijn zonder twijfel verbeterd. Maar helaas gaat dat ten koste van het milieu en de plaatselijke bevolking, die niet profiteert van de winsten van de mijnbouwbedrijven”, zegt econoom José de Echave, hoofd van het Mijnbouw- en Gemeenschapsprogramma van CooperAcción, een plaatselijke organisatie voor sociale ontwikkeling.

Niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) klagen dat een wetsvoorstel rond de oprichting van een nieuw ministerie van Milieu, dat ministerie niet voldoende autoriteit geeft om de mijnsector goed te overzien.

De respondenten van het Fraser-onderzoek zeggen de komende jaren geen veranderingen in het belastingklimaat te verwachten, al gaan er wel geluiden op om betaling van royalty’s te eisen. Vijfentwintig grote mijnbouwbedrijven in Peru betalen geen royalty’s, als gevolg van contracten die werden afgesloten onder de regering van Alberto Fujimori (1990-2000).

De huidige regering van president Alan García kwam met mijnbouwbedrijven overeen dat ze tijdens zijn regeertermijn van vijf jaar een ‘vrijwillige bijdrage’ van 172,4 miljoen dollar leveren aan de bestrijding van armoede, zolang de mineralenprijzen hoog blijven. García trad aan in juli 2006.

Grupo Propuesta Ciudadana, een coalitie van plaatselijke ngo’s, schat dat de grote mijnbouwbedrijven in Peru in 2006 ongeveer 3,45 miljard dollar aan inkomsten hadden. In 2007 zou dat 4,14 miljard zijn geweest.



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.