Mijnbouw vreet aan Guyaans Amazonewoud

De ontginning van goud en diamant gaat ten koste van het regenwoud in Guyana. Nu dreigt het Zuid-Amerikaanse land 15 miljoen euro uit een fonds voor bosbehoud te mislopen, omdat er opnieuw Amazonewoud verloren is gegaan.

  • Desmond Brown/IPS Guyana heeft 12,2 miljoen hectare staatsbos. Desmond Brown/IPS

In november 2010 raakten Guyana en Noorwegen het eens over het tweede grootste akkoord ter wereld om de uitstoot uit ontbossing tegen te verminderen. In het kader van het zogenaamde REDD+-programma (Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation Plus) beloofde Noorwegen aan Guyana tot 190 miljoen euro tegen 2015 om ontbossing en degradatie tegen te gaan.

Twee jaar op rij voldeed Guyana aan de voorwaarden, en zo heeft Noorwegen al ongeveer 52 miljoen euro gestort in het Guyaans investeringsfonds. Maar de voorlopige versie van het derde rapport bevat geen goed nieuws.

“De ontbossingsgraad is gestegen naar 0,079 procent, terwijl dat vorig jaar 0,054 procent was”, verklaart Robert Persaud, minister van Natuurlijke Grondstoffen. “Maar als we naar de totale oppervlakte kijken, gaat het maar om 3600 hectare op een totaal van 12,2 miljoen hectare die de staat bezit.”

Bescherming tegen klimaatverandering

Het geld uit het fonds is bedoeld voor de transitie naar een koolstofarme economie en moet Guyana wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Maar sommige autochtone Guyanen zijn niet tevreden met de deal.

“Het land, onze grondstoffen en een gezond milieu, ook voor het nageslacht, zijn heel belangrijk voor ons. Maar de regering had moeten overleggen met de gemeenschappen. Ze mogen onze leiders niet onder druk zetten om projecten te steunen die we niet volledig begrijpen”, zegt Laura George, een vertegenwoordiger van de Vereniging van Amerindiaanse Volkeren.

Ondanks de bevindingen in het laatste rapport heeft Guyana nog steeds een van de laagste ontbossingsgraden van Zuid-Amerika, meent Persaud. Hij geeft toe dat het overgrote gedeelte van de toegenomen ontbossing afkomstig is van de mijnbouw.

Gegoochel met cijfers

Patrick Harding, voorzitter van de Guyaanse Mijnbouwvereniging voor Goud- en Diamant, noemt het gegoochel met cijfers. “Mogelijk verliezen we 40 procent van de Noorse fondsen, of ongeveer 19 miljoen dollar. De mijnbouwindustrie, met ook bauxiet, zal de regering buitenlandse valuta van ongeveer 1 miljard dollar opleveren. Onze industrie verschaft werk aan tienduizenden Guyanen.”

Volgens Harding is de mijnbouwsector bezorgd om ontbossing. “Maar je kan geen ontwikkeling hebben zonder enige bijkomende verstoring.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.