‘Mijnheer de president, uw spel is uit.’

Een dag van manifesteren aan weerskanten van de Nijl

Onze reporter stelde vast dat enorme mensenmassa’s spontaan op straat kwamen en zichzelf organiseerden. En allemaal samen de politieke kaarten in Egypte leken te herschudden.

  • Reuters Een protesteerder vernielt een portret van president Mubarak in Alexandria, Egypte Reuters

Ik heb vrijdag 28 januari 2011 doorgebracht temidden van demonstraties in Caïro. In Imbaba, een volkswijk op de westoever van de Nijl, begon het protest na het vrijdaggebed. Vanaf een van de moskeeën in de wijk vertrok een demonstratie van ongeveer honderd mensen die zou uitgroeien tot een mensenmassa van meer dan vijftienduizend. Het was, zo hoorde ik later, slechts een van vele demonstraties in Cairo, zelfs een van de vele in Imbaba.

Een kleurrijke menigte van mannen en vrouwen scandeerde leuzen tegen de president, de veiligheidsdiensten en de regering. Ongekend tot afgelopen dinsdag, maar sindsdien beseffen de Egyptenaren dat zij inspraak kunnen eisen. Vastbesloten een einde te maken aan het dertigjarig bewind van dictator Hosni Mubarak marcheerde de menigte door de buurt, aangemoedigd door mensen die vanuit de ramen en vanaf balkons toekeken.

In de schaarse berichten die de Egyptische overheid sinds dinsdag naar buiten had gebracht, werd consequent gesproken over criminelen en aggressieve elementen, maar de manier waarop de demonstranten zich gedroegen, was opmerkelijk. Mensen die op auto’s gingen staan om de boel te filmen werden aangespoord ervan af te komen, en ordediensten organiseerden zichzelf. Waar de organisatie aanvankelijk nog in handen was van geharde activisten, waren het gisteren de bewoners van Imbaba die al snel het heft in handen namen.

Toen we na een lange en zware tocht eindelijk de nauwe straatjes van de woonwijk verlaten hadden, bleek dat we een niet te stoppen menigte om ons heen hadden verzameld. De politie hield zich op een veilige afstand. Die hadden het bovendien te druk met de gebeurtenissen in andere delen van de stad. Via televisiebeelden in winkeltjes langs de weg konden we zien dat groepen demonstranten het centrale plein reeds hadden bereikt en daar de ordetroepen te lijf gingen. Van tevoren was afgesproken dat vanuit de hele stad demonstraties richting het centrum zouden trekken. Toen wij bij de brug over de Nijl arriveerden, kwam er tegelijkertijd een demonstratie uit het zuiden van de stad, tienduizenden mensen verzamelden voor de brug in een grote wolk traangas.

Omdat het ernaar uitzag dat het enige tijd zou duren voordat de groep de brug over zou steken, vertrokken wij naar een nabijgelegen huis van een vriend. Zijn huis was een van de weinige in de stad met een internetverbinding, en diende derhalve als een soort provisorisch perscentrum waar lokale activisten via twitter de buitenwereld op de hoogte hielden van de gebeurtenissen en contact onderhielden met andere dergelijke lokaties. Na een uur besloten we richting het centrum te gaan.

Wat we daar aantroffen was buitengewoon. Duizenden keren heb ik vastgezeten in het verkeer rond Midan Tahrir, het centrale plein. Maar nu stonden er, ondanks een avondklok, tienduizenden boze en vrolijke mensen met een duidelijke politieke boodschap. “Meneer de president, Game Over!”

De menigte deinde heen en weer, en waar de mensen plaatsmaakten, verschenen de overblijfselen van een veldslag. Stenen, stukken tegels en mondkapjes lagen verspreid op straat terwijl gewonden werden afgevoerd. In de verte, aan het front, werd er geschoten, maar de bruggen achter ons waren veranderd in een vrijhaven waar een ieder vrijelijk kon bewegen. In de verte zag ik hoe legervoertuigen het terrein opkwamen en met luid gejuich ontvangen werden. Uitgebrande politiewagens stonden te roken langs de weg en mensen liepen voorbij met de buit van de dag, een schild of helm van de oproerpolitie of traangasbusjes en kogelhulzen afgevevuurd door de veiligheidsdiensten.

Explosies gingen de hele nacht door en het was nog lang onrustig in Cairo. President Mubarak heeft toegezegd vandaag een nieuwe regering te vormen, maar het lijkt erop dat dat niet zal volstaan. De verwachting is dat verse demonstraties later op de dag van start zullen gaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.