Mijnprotesten in Peru leiden tot arrestatie burgemeester

In Peru werd de burgemeester van de provincie Espinar gearresteerd omwille van het leiden van de betoging tegen de bouw van mijnen in deze streek. ‘De criminalisering van het protest is een bewuste strategie van de regering’, zegt Wies Willems van CATAPA vzw, een beweging die werkt aan duurzame ontwikkeling in Latijns-Amerika.

Oscar Mollohuanca, burgemeester van de Peruaanse stad Espinar, werd gearresteerd wegens het leiden van een betoging. De betogers protesteren tegen de bouw van een kopermijn in landbouwgebied, omdat hierdoor het drinkwater vervuild zou worden. Het Zwitserse bedrijf Xstrata, de exploitant van de kopermijn, ontkent dit.

De regering van Peru kondigde enkele dagen ervoor ook de noodtoestand af naar aanleiding van de protesten. Wilver Calle, de minister van Binnenlands Zaken, zei dat de politie uit zelfverdediging het vuur had geopend op de betogers en de noodtoestand dertig dagen van kracht blijft.

Politiek spel

Volgens CATAPA vzw, een vrijwilligersbeweging die werkt aan duurzame ontwikkeling in Latijns-Amerika, respecteert de federale regering de belangen van de regionale regering niet en is er sprake van een machtsconflict. ‘De criminalisering van het protest is een bewuste strategie van de nationale regering. De betogers worden vaak beschuldigd van terreur en geweld, zonder concrete aanleiding. Uiteindelijk komt het meeste geweld van de politie zelf. Zo werd onlangs de voedselvoorziening van de landbouwers vernield door provocerende politiemachten’.

‘Het mijnbouwbeleid moet wijzigen en de lokale gemeenschappen, die willen investeren in landbouw, moeten meer inspraak krijgen. Eigenlijk moet de lokale bevolking vooraf geconsulteerd worden en dit werd niet gedaan’, zegt Willems. ‘Wij proberen de internationale druk te verhogen tegenover de regering en de bedrijven. Zodat de internationale gemeenschap hier aandacht aan besteedt en ook de investeerders zich er bewust van zijn’. Nochtans onderschreef Peru onlangs Conventie 169 van de Internationale Arbeidsorganisatie, die stelt dat lokale gemeenschappen moeten geïnformeerd en geconsulteerd worden over zulke projecten die hun regio betreffen.

Kosten en baten

De export van Peru bestaat voor meer dan zestig procent uit mineralen, die door de mijnbouw verkregen worden. Deze industrie speelde een belangrijke rol bij de snelle economische groei van het land, maar had de vervreemding van boeren als gevolg, die klagen over de vervuiling.

De bevolking en het vee dat het water drinkt, zouden echter ziek worden van het water, vervuild door de mijnen. Bovendien zouden door de ontginning van het gebied ook vier bergmeren verdwijnen. Het mijnbedrijf zal dit verlies trachten te compenseren door de bouw van vier waterreservoirs en hoopt op deze manier de watervoorziening van deze agrarische streek te verzekeren.

De oppositie stelt dat kunstmatige reservoirs het complexe hydrologische systeem niet kunnen vervangen en vreest dat deze op lange termijn kosten met zich zullen meebrengen. ‘Er moeten duidelijke gebieden afgebakend worden waarvan de ecosystemen beschermd worden en mijnbouw verboden moet worden’, zegt Willems.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.