‘Milieubescherming vormt een rem op ontwikkeling’

De Braziliaanse president Dilma Rousseff maakt moeilijke tijden door. De straatprotesten van juni vragen om politieke hervormingen en er is de tanende economie –slechts 0,9 procent groei in 2012 en 0,6 procent in het eerste kwartaal van 2013. Daar bovenop komt nog een escalerend conflict tussen de indianen en de agro-industrie.

Onlangs stapte de voorzitster van het Nationaal Instituut voor Inheemsen (Funai) op, officieel om gezondheidsredenen maar het vermoeden leeft sterk dat de ware reden het gebrek aan regeringssteun was. De Braziliaanse regering werkt aan een hervorming waardoor het afbakenen van inheems territorium niet langer een bevoegdheid zou zijn van het Funai maar van het parlement en het ministerie van Landbouw.

De fundamentele kritiek op Dilma’s milieubeleid is dat het zich al te veel schikt naar de wensen van de agro-industrie en hun politieke lobby, de bancada ruralista in het parlement. Sinds Dilma Rousseff in januari 2011 president werd, is er minder land naar inheemsen gegaan dan onder gelijk welke andere regering van de voorbije kwarteeuw. In tal van regio’s zijn er conflicten over het innemen van land voor landbouwbedrijven, mijnbouw en infrastructuurprojecten. 86.000 hectare beschermd gebied is opgeofferd aan licenties voor hydro-elektriciteitscentrales. Ook onder Rousseff werd de milieuwet, de Código Florestal, aangepast, waardoor er een amnestie kwam voor veertig miljoen hectare illegale ontbossing. In negentig gemeenten is het beschermde areaal van tachtig op vijftig procent teruggevallen.

Het Chico Mendes Instituut, het Braziliaanse instituut verantwoordelijk voor natuurreservaten, heeft veertien rechtszaken lopen die volgens de ambtenaren geblokkeerd worden door het ministerie van Milieu en het kabinet van de president. Het instituut verwijt de president een gebrek aan politieke wil. Voor Rousseff, die eerder minister van Mijnbouw en Energie was, zouden natuurgebieden een rem op de ontwikkeling betekenen. De erkenning van nieuwe natuurreservaten maakt het veel moeilijker om daar mijnbouw of andere industriële activiteiten te ontwikkelen. Marina Silva, die zelf opstapte als minister van Milieu tijdens de tweede ambtstermijn van Dilma’s voorganger Lula da Silva, liet zich onlangs ontvallen: ‘Het belangrijkste kenmerk van de regering van Dilma Rousseff is achteruitgang in milieubeleid. Rousseff heeft nog een jaar de tijd om de stempel die haar beleid zal achterlaten, bij te werken.’ In oktober 2014 vinden in Brazilië presidentsverkiezingen plaats.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.